Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kaj imajo skupnega čebele, glasba, poezija in romani? Vse to vas tokrat čaka v Knjižnici Koper

017 940x627

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in Knjižnici Ankaran so se od meseca maja poslovili s prireditvijo, posvečeno poeziji. Tako je minuli teden v knjižnici Ankaran potekal zanimiv literarni večer v družbi pesnice Martine Dagostini, medtem ko bodo v junij vstopili z literarnim popoldnevom posvečenim starejšim občanom iz Centra dnevnih aktivnosti v Kopru. Med odmevnejšimi prireditvami bo zagotovo odprtje razstave o življenju skladatelja Vladimirja Lovca.

Pesniška zbirka Terra Acqua Pane

V knjižnici Ankaran so minuli teden, prvič predstavili pesniško zbirko avtorice Martine Dagostini, ki nosi naslov Terra Acqua Pane (Zemlja Voda Kruh).

Kot pravi avtorica, gre za plod dolgoletnega pisanja. »Nisem redni in marljiv pisatelj. Pišem le v posebnih trenutkih, običajno težkih, in vsaka pesem v sebi nosi zgodbo, sporočilo. Pesmi so moje življenje, moje izbire, uspehi, neuspehi, ljubezen, veselje, razočaranja …« nam je zaupala. Zbirka, ki je bila izdana v samozaložbi, ponuja sprehod skozi življenjske izkušnje izjemne ženske, ki se je vedno znova spopadala z izzivi, ki so prekrižali njeno pot.

Pred očmi sem imel samo ta cilj, da bi postal dirigent in skladatelj.” Vladimir Lovec

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper bodo 1. junija, ob 19. uri gostili razstavo o življenju Vladimirja Lovca, ki si jo bo možno ogledati vse do 30. junija.

V letu 2022 poteka vrsta prireditev in aktivnosti ob 100. obletnici rojstva Vladimirja Lovca (1922–1992), pomembnega koprskega skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista. Ves mesec junij bo v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja postavljena razstava, ki bo razgrnila Lovčevo ustvarjanje. Napisal je prenekatero glasbeno delo, ki je v glasbenih krogih uživalo veliko spoštovanja in pozitivnih kritik. To so bila dela, ki so jih izvajali najboljši slovenski ter tuji izvajalci na domačih odrih, mnoga pa so svojo izvedbo doživela tudi v tujini na pomembnih festivalih sodobne glasbe. Razstava obiskovalca popelje skozi dinamično dogajanje nastajanja nove glasbe, ko še ni bilo sodobne tehnologije in se je skladatelj lahko zanesel le na svoj svinčnik, notno črtovje in občutljiv sluh.

Lovec

Razstava je nastala ob podpori Glasbene šole Koper, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in  Mestne občine Koper v sodelovanju z Zavodom lepih umetnosti, Pokrajinskim arhivom Koper, Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana, Društvom slovenskih skladateljev in Lovčevo družino.

Gostje otvoritve razstave: mag. Ivan Florjanc, profesor kompozicije na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, Tomo Vran, akad. slikar in grafik, mag. Alenka Zupan, akad. spec. Flavtistka in učenke baletnega oddelka na Glasbeni šoli Koper.

Barbara Hanuš v Centru dnevnih aktivnosti

V Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, skupaj s Knjižnico Koper, 2. junija, ob 11. uri pripravljajo pogovor z avtorico Barbaro Hanuš, ki jo bralci letos lahko prebirajo tudi v okviru bralne akcije Primorci beremo.

Barbara Hanuš, avtorica knjige Kavni krog, vas bo v pogovoru z Barbaro Zorman popeljala med gospe, ki se v domu za starostnike zbirajo ob jutranji kavi. Kljub zavedanju, da se življenje počasi izteka, so njihova druženja polna smeha in zabavnih dogodivščin.

Mag. Barbara Hanuš je profesorica slovenščine, pedagoginja in knjižničarka, devet let je poučevala slovenščino v Bosni in Hercegovini. Je avtorica več učbenikov in slikanic za otroke, s knjigo Kavni krog (ki je na seznamu knjig Primorci beremo 2022) pa nagovarja odrasle.

Jazz v vsako mesto

Jazz v vsako mesto, projekt univerzitetno diplomirane muzikologinje Nine Novak, ki se v prvi vrsti posveča prav jazzovski glasbi, je nastal iz želje po obeležitvi tega pomembnega jubileja in popularizaciji jazz glasbe med širšim krogom poslušalcev. Kot vodilna jazz kritičarka namreč deluje predvsem v smeri približevanja zahtevnejših glasbenih oblik splošni javnosti.

Ana Cop Jaka Arh
Jaka Arh in Ana Čop

Tako bodo v koprski knjižnici 3. junija, ob 19. uri gostili glasbenika Ano Čop in Jako Arha. Glasbenika se strinjata, da kultura, s tem pa tudi glasba in jazz, mora spodbujati h kritičnemu razmišljanju ter združevanju različnih vej umetnosti, v dotičnem primeru glasbe s poezijo Srečka Kosovela.

Čebelica se na ogled postavi

Na oddelku za mlade bralce v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper vabijo na ogled razstave Čebelica, ki avlo oddelka krasi že od 20. maja, ko smo praznovali svetovni dan čebel in bo na ogled še vse do 14. junija.

V Knjižnici Koper se zavedamo, kako imajo čebelice pomembno vlogo pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti v naravi. Zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih storitev – opraševanje, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. S tem pa varujejo in skrbijo za ekosisteme, živalske ter rastlinske vrste in tako prispevajo h genetski ter biotski raznovrstnosti.

»V knjižnici se zavedamo pomena čebel in na to želimo opozoriti tako majhne kot velike obiskovalce knjižnice. Razstavili pa smo tudi knjižice iz zbirke Čebelica. Čebelica je najstarejša slovenska knjižna zbirka, ki izhaja že od leta 1953, v njej pa je izšlo že več kot 400 naslovov. Prinaša bogato ilustrirane izvirne in prevodne pravljice, zgodbice, pesmice, uganke … Ker gre za krajša besedila, je zelo primerna za začetniške bralce,« nam je povedal Tina Škrokov, vodja oddelka za mlade bralce.