Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Literarni poletni večeri v družbi Knjižnice Koper

013

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper se bodo od meseca junija poslovili z literarnim večerom v družbi mlade pisateljice Selme Skenderović. Že julija pa bosta njihova gosta Suzana Todorovič in Beletrinin trubadur Tone Partljič.

Večer v družbi Selme Skenderović

V kavarno Golden Loggia, 22. junija, ob 18. uri prihaja mlada in nadarjena pisateljica Selma Skenderović. Študentka slovenistike je leta 2020 zmagala na literarnem festivalu Urška in tako izdala svoj prvenec »Zakaj molčiš Hava?« Obiskovalcem ga bo predstavila v družbi mentorice, ki je knjigo obogatila tudi s spremno besedo Suzano Tratnik.

Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede. Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik: »Pred seboj imamo pogumno pisavo, ki se suvereno loteva neprijetnih, nevidnih in zatajevanih tem, razlik, sovražnosti, tudi tesnobe in potrošniške miselnosti, pri čemer avtorica ne zastopa položaja izvzetega, privilegiranega Avtorja oziroma Avtorice, ampak žive komentatorke /…/«

104 Scaled
V Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper na Vrt knjige prihaja poznavalka istrskih narečij, profesorica italijanskega jezika in književnosti, univerzitetno diplomirana sociologinja kulture in doktorica znanosti s področja jezikoslovja, Suzana Todorović

Narečje je zakon!

V Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper na Vrt knjige, 5. julija, ob 19. uri prihaja poznavalka istrskih narečij, profesorica italijanskega jezika in književnosti, univerzitetno diplomirana sociologinja kulture in doktorica znanosti s področja jezikoslovja, Suzana Todorović, ki vam v družbi soustvarjalke dr. Barbare Baloh, predstavi monografijo posvečeno akademiku Goranu Filipiju »Kontaktna dialektologija na območju med Alpami in Jadranom«.

Knjigo uvaja spremna beseda urednic, lavdacija (August Kovačec: Akademik Goran Filipi i jezična slika Istre) in bibliografija Gorana Filipija, ki jo je pripravila Suzana Todorović. Osrednji del monografije sestavlja 16 samostojnih poglavij, ki jih je napisalo 20 uglednih strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Švice. Avtorji se ukvarjajo z dialektološkimi vprašanji (slovenska, hrvaška, romanska narečja): narečno besedje, narečja v stiku, medjezikovno prepletanje, narečno slovaropisje, zgodovina jezika, etimologija, sociolingvistika in kulturna zgodovina.

206266056 4035410733222181 6135908920237795893 N

Beletrinini trubadurji znova na pohodu

Tudi letos bodo koprska knjižnica, Knjižnica Ankaran in Knjigarna Libris gostili Beletrinine trubadurje. Prvi nas bo v Hiši kulture v Svetem Antonu, 14. julija, ob 19. uri obiskal Tone Partljič, ki predstavi svoj roman Ljudje z otoka.

Beltrina je o knjigi zapisala: »Na otoku cvetja, kamor avtor na dopust in krajše obiske prihaja že skoraj 35 let, je prebivalcev vedno manj in so vedno starejši. Čeprav po vseh teh letih še ni prepričan, da dovolj dobro pozna morje, otok in njegove prebivalce, v svojih novelah slika usode ljudi, ki ga za zmeraj zaznamujejo.«