Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Dan reformacije

Blue And Orange Modern Minimalist Discount Poster Landscape 1

Zadnji dan v oktobru v Sloveniji praznujemo dan reformacije. Z reformacijo smo Slovenci dobili svojo prvo knjigo in slovenski knjižni jezik. Zasluge velikih protestantskih mož: Trubarja, Dalmatina, Krelja, Bohoriča in še mnogih, so prispevale k temu, da je slovenski narod postal in obstal kot narod. Ob tej priliki smo vam pripravili manjšo razstavo o reformaciji in reformatorjih na Slovenskem. 

Primož Trubar se je najverjetneje rodil junija 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah, točen datum in kraj je težko določiti, saj v tistem času še niso poznali krstnih matičnih knjig, poleg tega, pa so uporabljali še staro koledarsko štetje. Ob rojstvu je prejel očetov priimek Malnar (mlinar), kasneje pa je prevzel materin priimek Trubar oziroma izvorno Trobar.Brown Creative Vintage Rustic Motivational Quote Poster

Materi je bilo ime Jera, očetu Mihael. Oče je bil mlinar in ključar vaške cerkve, zaradi česar je Trubar od malega vzdrževal stik s cerkvijo. Starši so bili pobožni, zato so poslali dvanajstletnega Primoža na Reko, da bi se izšolal za duhovnika. Po enem letu je odšel v Salzburg, od tam pa v Trst. V Trstu je nanj usodno vplival škof Peter Bonomo, čigar nazori so bili blizu verovanjem evropskih reformatorjev. Trubarja so zaradi reformatorskih in protestantskih nazorov obsodili na zapor, zaradi česar je pobegnil v Nemčijo, kjer je, razen občasnih obiskov Ljubljane, ostal do konca življenja, 28. junija 1586.

Black Cream Fashion Boutique Simple Open Closed Sign Poster LandscapeČetudi gre za osebnost, ki je delovala v okviru cerkve, je Primož Trubar usodno vplival tudi na slovensko narodnostno vprašanje v najširšem smislu. Ne le, da sta Abecednik in Katekizem prvi dve slovenski knjigi, objavljeni že leta 1550, ampak je v njih prvič v zgodovini omenjena beseda Slovenec. S tem je Trubar postavil temelje enotnega etničnega poimenovanja slovenskih ljudstev, hkrati pa tudi temelje slovenske književnosti in standardnega slovenskega jezika.

V Sloveniji od leta 1992 praznujemo dan reformacije, kar pomeni, da se to leto že tridesetič spominjamo Primoža Trubarja in še drugih reformatorjev, zlasti Adama Bohoriča in njegove slovnice slovenskega jezika ter Jurija Dalmatina in njegove Biblije. Njihovi skupni dosežki so zaznamovali tako duhovni kot kulturni prostor Slovenije in slovenščini zagotovili jezikovno, nacionalno in kulturno samobitnost.