Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

52 knjig, ki jih morate prebrati: Pavle Zidar – Dolenjski Hamlet

52 KNJIG 15 1

Ta teden se ob 90. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti spominjamo avtorja Pavleta Zidarja in vam v branje priporočamo njegov roman Dolenjski Hamlet.

Četudi se nam izjemno resna vprašanja etike in lastne integritete danes, v času post-resnice, zdijo povsem nepomembna, so imela včasih ravno ta vprašanja gromozansko težo. Zdi se, da bi v času, ko imamo na voljo medije in spletne brskalnike, v katerih lahko nemudoma preverimo točnost katere koli informacije, morala biti odgovornost za lastno besedo na izredno visoki ravni. Pa žal, kot vidimo, temu ni tako.

Glavni junak romana Dolenjski Hamlet, pravičen, a vendarle vase zaprt in neodločen profesor slovenščine Hanibal Ostrogar, je zaradi svojih prepričanj premeščen v odročno vas na Dolenjskem. V tem kraju ne najde opore ne v uradnikih, ostalih sodelavcih ali starših, temveč v največji meri v dijakih, s katerimi sodeluje znotraj literarno-umetniškega krožka. Profesorjeva svobodomiselnost je odgovorna za njegov nenehni spor z nerazumevajočim okoljem, zlasti gimnazijskim ravnateljem in občinsko tajnico, ki v romanu predstavljata oblast. V ozadju spopada med junakom in okoljem ne ležijo le temačne skrivnosti, ampak je zanj odgovorno tudi različno razumevanje umetnosti, saj gre v tem romanu za izjemno refleksijo o umetnosti in ustvarjanju.