Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izposoja in ogled slovenskih filmov na spletu

Cvetje V Jeseni 1200x630

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper je zaživela nova storitev za uporabnike, ki si lahko filme sedaj izposodijo in gledajo na spletu. Storitev poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov (BSF), ki domuje na spletnem naslovu bsf.si. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma.

Člani knjižnice lahko izbirajo med številnimi slovenskimi filmi, vključno s filmskimi klasikami Sreča na vrvici, To so gadi, Dolina miru, Na svoji zemlji, Ne joči Peter, Cvetje v jeseni, Vesna, Ne čakaj na maj ter novejšimi celovečernimi filmi, kot so Posledice, Ivan, Ne pozabi dihati in Košarkar naj bo. Ljubitelji animiranih filmov si lahko ogledajo prigode Princa Ki-ki-do, Koyee, Mačka Murija, Bizgecev in druga dela mednarodno uveljavljenih slovenskih animatorjev. Ste si že ogledali dokumentarna filma Družina in Iskre v času – svetovni računalniški podvig? BSF je vir dostopnosti za dokumentarne in druge filme, ki se ne predvajajo več v kinu, na festivalu ali na televiziji. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi tisti, ki jih navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija, saj Baza slovenskih filmov vključuje tudi avdiovizualna dela, ki drugje le redko najdejo pot k občinstvu.

Sreca Na Vrvici. Foto Mile De Gleria
Med filmi najdete tudi “filmske evergreene” kot je Sreča na vrvici. Foto: Mile de Gleria

Uporabniki storitve imajo poleg filmov za knjižnično izposojo prost dostop tudi do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, skupaj je tako za ogled dostopnih več kot 480 del. Storitev lahko člani knjižnice uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Tisk Ne Cakaj Na Maj. Foto Janez Kalisnik
Tudi ljubitelji črno-belega filma bodo prišli na svoj račun. Fotografija je iz filma Ne čakaj na maj. Foto: Janez Kališnik

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki in filmi v Bazi slovenskih filmov se ves čas dopolnjujejo in tako bo tudi koprska knjižnica v prihodnje dodajala nove filme, ki si jih bodo člani lahko izposojali in gledali na spletu.