Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

MAREC V KNJIŽNICI KOPER: Zabava v družbi stripovskih in manga junakov ter blazno resno o poeziji

Dogajanje V Knj

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper se bodo od meseca februarja poslovili s predstavitvijo umetniških del slikarja Navida Fadaeeja Nazerja in v marec vstopili ob zabavnem branju, v družbi stripov, mang in poezije.

Predstavitev umetniških del slikarja Navida Fadeeja Nazerja

Navid Fadaee Nazer je razstavo Krik pod oceanom pripravljal v letih 2020 in 2021. Avtor že nekaj let živi v Mariboru, v svojih slikah pripoveduje o usodah in položaju žensk v Iranu in drugih muslimanskih deželah, o zakonih, ki prepoveduje ženskam petje v javnih prostorih, udeležbo na športnih prireditvah, obvezno nošenje pokrival, kot je hijab, ter o kaznovanju žensk s kamenjanjem.

Nazeer

Razstava je v Knjižnici na ogled že od 9. februarja, avtor pa bo svoja dela podrobneje predstavil 28. februarja ob 18. uri v avli Knjižnice Koper.

1

Marec: Mesec branja za veselje in zabavo

Je branje za vašega otroka neprijetno opravilo? Gre vašemu otroku učenje težko od rok? Ste se morda srečali z disleksijo? Ne veste, kako bi otroku približali bralne navade? Nekaj odličnih odgovorov in nasvetov vam v mesecu marcu, v Čitalnici Fulvia Tomizze, predstavita Aksinja Kermauner in Ina Sulič.

1. in 15. 3. ob 17. uri – Aksinja Kermauner

Leta 1982 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, leta 2010 pa zaključila doktorski študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na Oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Zaposlena je bila kot profesorica slovenščine in likovnega pouka na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, od leta 2011 pa je predavala na Pedagoški fakulteti Koper na smeri Inkluzivna pedagogika. Znana je tudi kot pisateljica.

8. in 22. 3. ob 17. uri – Ina Sulič

Ina Sulič je učiteljica na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Je magistrica inkluzivne pedagogike in zgodnjega učenja s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Aktivno se ukvarja z otroki z bralnimi težavami s tistimi s posebnimi potrebami. Svoje delo zadnja leta poleg poučevanja usmerja v izdelavo didaktičnih sredstev, prilagojenih za slepe in slabovidne, ter izdajo tipnih slikanic.

Razstava Arti Reike – naj vas ponese v svet mang in stripov

Erika Gregorič, ki deluje pod umetniškim imenom Arti Reika, je zaposlena v Mestni knjižnici Izola. Z odliko je magistrirala na Oddelku za italijanistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in za svoje magistrsko delo prejela Kosovelovo nagrado Univerze na Primorskem za izjemne dosežke pri pripravi magistrskega dela na temo fantazijske književnosti. Ta element se odraža tudi v njenem risanju v japonskem manga slogu. Poleg risanja jo veseli tudi pisanje – je avtorica člankov o fantazijski književnosti, objavljenih v rubriki Svet fantazijskega romana v Spletnem času. V spletni reviji CMK Magazin Centra mladih Koper smo med letoma 2016 in 2017 brali njene stripe, ki kontekstualizirajo šale o Janezku. Najmlajši si v knjižnicah lahko izposodijo pravljico, ki jo je ilustrirala, tj. Začarani gozd avtorice Ksenjie Bratuš Albreht. Od 2014 je pripravila veliko samostojnih razstav in sodelovala na nekaj skupinskih. Leta 2020 je ustvarila umetniško nišo Arti Reika, izbrala vijoličasto zaščitno barvo in motive metuljev, ter istoimensko modro-laso junakinjo, ki jo spremlja na konvencijah.

White Christmas 1

 

Na razstavi, ki jo je poimenovala »To je Arti Reika«, vas bodo pozdravile ilustracije in izdelki, ki so nastali v zadnjih letih, ter fotografije zakulisja ustvarjanja, sodelovanja na sejmih in konvencijah, ki se jih udeležuje zadnja leta. Naslikane tematike so večinoma fantazijske – fantazijski junaki, fantazijski kontekst – večini pa je skupno to, da so nastale po navdihu verzov in glasbe, ki jo avtorica posluša med risanjem. Med avtorskimi motivi se smehljajo prijatelji, pari, junaki animejev (japonskih risank), ki so, kot pravi Erika, krivi, da je začela risati.

Razstavo si boste lahko ogledali med 1. in 31. marcem, odprtje razstave in predstavitev umetnice pa bo potekalo 2. marca ob 18. uri.

Blazno resno o poeziji z Žanom Papičem in Vasjo Klunom

Knjižnica Koper v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem v Kavarni Golden Loggia Caffe pripravlja 20. marca ob 18. uri zanimiv večer v družbi voditelja, stand up komika in igralca Žana Papiča ter obalnega glasbenika Vasje Kluna. Žan vam bo predstavil svojo zbirko poezije Steklena glava, ki je izšla v sklopu Društva KONStruktivist, Vasja Klun pa svojo pesniško zbirko Poezija Vol. 2 (2016–2021), ki jo je izdal v samozaložbi.

331957948 524138163158097 2004722163427996057 N

S prireditvijo, ki so jo poimenovali Blazno resno o poeziji, bodo tako obeležili svetovni dan poezije, ki ga sicer praznujemo 21. marca.

Jazz med knjigami

Knjižnica je prostor, skozi katerega ljudje nosijo različna doživetja in občutja. Z druženjem predstavlja stik vse energije, ki jo ljudje prinašajo in odnašajo. Tam se čas ustavi. Ljudje v knjižnici preživijo po več ur, navajeni so pozornega spremljanja in ravno tega v svetu, zastrupljenem z instant doživetji, manjka. Imeti koncert v ambientu med knjigami, kjer ljudje znajo prisluhniti in kjer kot glasbenik dobiš zaslužen odziv, je nekaj neopisljivega.

Jazz med knjigami na kulturno sceno prinaša novost in je zanimiv tako za mlade, odrasle in starejše, ki jih zanimata bralna in glasbena kultura. Skupaj se bomo na Oddelku za odrasle ritmom jazz glasbe prepustili 29. marca ob 17. uri.

PLAKAT KOPER 2022 2023

Pravljični večer za odrasle

V sodelovanju z Mariborsko knjižnico v koprski knjižnici pripravljajo Pravljični večer za odrasle. Pravljice za odrasle boste lahko 30. marca poslušali v Kavarni Golden Loggia Caffe ob 19. uri. Pripovedovali bodo Tina Podgornik iz Goriške knjižnice Franceta Bevka, Lea Hedl in Sabina Kotnik iz Knjižnice Maribor ter Jure Bohinec iz Mestne knjižnice Kranj.

Pravljice so pomembne tudi za odrasle, vsi med nami jim radi prisluhnemo, saj se nas vedno dotaknejo, imajo za nas nauk ali nas le zabavajo. Razkrivajo nam tudi življenjske zgodbe pripovedovalcev, ki jih pripovedujejo, in nas spomnijo na otroka, ki prebiva v nas.