Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Ko se združijo šport, dobrodelnost in bralna kultura: Tudi letos se bodo otroci razveselili koles

DOS2023 0213 2304 VID

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Zavod za mladino kulturo in šport ter Mestna občina Koper, bodo letos prvič gostili rekreativne kolesarje, ki kolesarijo za dober namen. V okviru projekta »Dobrodelno okrog Slovenije« (DOS) skupaj z Zvezo društev diabetikov Slovenije in Slovensko karitas zbirajo denar za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Zanje bodo 2. maja pripravili zanimiv program, ki bo med 17. in 19. uro potekal v Taverni v Kopru.

Obiskovalce bodo razveselile stojnice, kjer bo Društvo diabetikov Koper predstavilo življenje s to boleznijo in pomen kampanje #DarujemKilometre. Predstavila se bo tudi Škofijska karitas Koper, Knjižnica Koper vam bo zaupala, zakaj gresta šport in branje z roko v roki, za odlično otroško zabavo pa bo poskrbela glasbeno/animacijska skupina BabyBoom, ki Slovenijo navdušuje s svežimi priredbami znanih otroških pesmi, popeljejo pa vas tudi v svet pravljic.

Babyboom E1682494935375
Ekipa BabyBoom bo poskrbela za otroško zabavo

Kaj je DOS?

Rekreativna kolesarska vožnja za dober namen, »Dobrodelno okrog Slovenije«, bo med 2. in 6. majem potekala že četrto leto. Rekreativni kolesar Dami Zupi bo v družbi somišljenikov, s cestnim kolesom prekolesaril 1.225 kilometrov. Kilometre bodo kolesarji nabirali za nova kolesa, ki bodo razveselila otroke iz socialno ogroženih družin. Poleg tega bodo kilometre darovali tudi za projekt Zveze diabetikov Slovenije #DarujemKilometre.

DOS2023 0216 2304 VID Scaled
Helena Zevnik Rozman (Slovenska karitas), Dami Zupi (idejni oče projekta), Robert Gratton (Zveza društev diabetikov Slovenije). Foto: Vito Komac

Od začetka projekta pa do danes so kolesarji obdarili že več kot 80 otrok, ki so se razveselili novega kolesa. Cilj letošnjih darovanih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok. Le kdo med nami se ne spomni brezskrbnih otroški dni, ko smo se prav s kolesi podili po domačih ulicah in travnikih, čutili veter v laseh in se počutili svobodno. Prav to si v projektu DOS želijo, da bi lahko občutil vsak otrok!

“Naša želja je biti športno aktivni in hkrati dobrodelni. Tudi letos si želimo skupaj s kolesi obdariti otroke. Poleg tega je kolesarjenje za otroke pomembno, saj je to športna aktivnost pri kateri deluje celo telo. Otrok tako pridobiva na mišični moči, ravnotežju in koordinaciji hkrati pa se zabava in raziskuje svet okoli sebe. Veseli me, da se je letos projektu pridružila Zveza društev diabetikov Slovenije, in sicer v okviru kampanje #DarujemKilometre. Z nami bosta tako vseh pet etap prekolesarila kolesarja, ki živita s sladkorno boleznijo. Ob tem naj izpostavim, da nas boste na poti lahko spremljali tudi pred ekrani, in sicer preko naše spletne strani dos.si,” nam je zaupal Dami Zupi.

1.225 kilometrov za dober namen

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Šestindvajset kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružijo tudi ostali kolesarski navdušenci, bo kolesarilo:

  1. etapa: 2. maj – od Novega Mesta do Portoroža
  2. etapa: 3. maj – od Portoroža do Kobarida
  3. etapa: 4. maj – od Kobarida do Velenja
  4. etapa: 5. maj – od Velenja do Morska Sobota
  5. etapa: 6. maj – od Murska Sobota do Novega Mesta

Letos bo karavana tako na pot krenila 2. maja, ob 7.30 iz Novega mesta, kjer bo štiri dni za tem, v soboto, 6. maja dobrodelni krog tudi zaključila. Posamezne etape so dolge med 250 in 270 kilometri, najdaljša pa bo prav prva etapa, ki se zaključi v Portorožu.

Letos se je opogumila in karavani kolesarjev pridružila tudi prva kolesarka

Damija Zupija bo na terenu spremljalo 25 kolesarjev, ki so jih izbrali že oktobra lani, med njimi pa bo tudi 7 lanskih udeležencev, nekaj tujcev (5 Hrvatov) in prav tako ženska kandidatka, ki bo letos prvič odpeljala DOS, Mojca Lenarčič. »Po njenih vožnjah sodeč bo marsikateremu fantu povzročala ‘težave’,« je nagajivo pripomnil Dami Zupi. DOS karavani se bosta pridružila tudi dva kolesarja s sladkorno boleznijo, Urban Kravos in Aljaž Bratkovič, letošnja ambasadorja akcije #DarujKilometre, ki poteka pod okriljem Zveze diabetikov Slovenije. Pestrost udeležencev potrjuje tudi to, da najmlajši kolesar letos šteje 24 let, najstarejši pa 60 let.

Vsakdo, ki se karavani kolesarjev želi pridružiti lahko na spletni strani dos.si v živo spremlja, kje se bodo kolesarji nahajali. »Z nami lahko prevozite tri ure, 20 kilometrov ali nas samo moralno podprete – pridete na eno od postajališč in nam stisnete roko, nas pozdravite, zaploskate, bodrite, motivirate,« je povabil Zupi.

#zakolo5 na 1919

Plemenit namen DOS pa je možno podpreti s sms-sporočilom #zakolo5 na 1919 in tako prispevati 5 €, ali izvedete nakazilo na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: si56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 905, Namen: Za kolo

Helena Zevnik Rozman iz Slovenske karitas nam je tako zaupala, da je DOS eden tistih inovativnih projektov, ki spodbuja dobrodelnost predvsem med mladimi, zato so tudi sami mlade sodelavce iz Mlade karitas spodbudili, da kot prostovoljci pomagajo pri organizacijski podpori in tako uvidijo, da lahko širijo dobrodelnost tudi na tako zanimiv način, kot je nabiranje kolesarskih kilometrov. Ob tem je izpostavila, da se družine in njihovi otroci vsako leto iskreno razveselijo koles, saj je tudi kolo tisto, ki otroke identificira z drugimi.

DOS2023 0188 2304 VID Scaled

»Običajno imajo otroci iz socialno ogroženih družin rabljena kolesa ali jih sploh nimajo, danes pa je kolo že simbol, da si vreden v družbi. Primer: v družini z grdo ločitvijo in nizkimi dohodki je lahko kolo v nekem trenutku blažilec stiske za otroka. Kolo tem otrokom sporoča: vredni ste, prav je, da ste enakovredni v naši družbi! Pomeni jim nekaj, česar dotlej še niso imeli,« je izpostavila Zevnik Rozman.

Dosegli bomo Luno

Vsako leto se DOS ekipi pridružijo društva ali zveze, ki aktivno ozaveščajo javnost o različnih problematikah ter o njih razbijajo mite in tabuje. Letos je to Zveza društev diabetikov Slovenije, njen predsednik Robert Gratton je predstavil kampanjo #DarujemKilometre za ozaveščanje o sladkorni bolezni, s katero so že »na več kot pol poti do Lune«, do katere je približno 384.000 kilometrov.

»S kampanjo #DarujemKilometre že peto leto zapored razbijamo mite o življenju s sladkorno boleznijo in ozaveščamo javnost o pomembnosti gibanja za vse. Od kolesarske ekipe Team Novo Nordisk in nabiranja kilometrov ob progi Dirke za Slovenijo do kolesarjenja, teka in pohodov v hribe z našimi zavzetimi podporniki. Letos bomo kampanjo otvorili s sodelovanjem v projektu DOS, saj si delimo poslanstvo. Spodbujanje gibanja in zbiranje kilometrov v dobro vseh. Vabljeni, da vsi skupaj ponovno naberemo čim več kilometrov. Da s številnimi malimi koraki dosežemo velikega za človeštvo – podpremo tiste, ki se vsakodnevno soočajo z zahtevnejšimi življenjskimi preizkušnjami,« je bil izčrpen predsednik zveze.

Vabljeni, da se DOS kolesarjem na poti pridružite tudi vi!