Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

#ŠIB: Knjiga, ki me je premaknila je zagotovo “Ostržek”

1686005181815 E1686034522210

Na prvi junijski dan smo izpeljali srečanje nekdanjih vrhunskih in mladih športnikov v Kopru. Na Srednji tehniški šoli Koper je 85 dijakov in dijakinj prisluhnilo trem športnikov. Mlade so nagovorili Mitja Margon, Matjaž Markič in Andrej Miklavc. Pogovor je vodila Tina Saražin iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

»No, končno v živo. Ko sem bil mali, si bil na plakatu v moji sobi!« Tako sta se pozdravila predstavnika dveh generacij; Andrej Miklavc in Matjaž Markič. Seveda, je bil Matjaž tisti, ki je Andreja imel na posterju na steni. Dva športnika, dve generaciji, dva agregatna stanja, ista resnica. Na koncu v športu ne štejejo le rezultate, šteje, kako zelo si se potrudil.

Skozi pogovor, ki ga je zanimivo in iskrivo usmerjala Tina Saražin, so se sogovorniki dotaknili klasičnih tem, ki jih odpiramo v teh srečanjih: pogled na prehojeno športno pot, najpomembnejše izkušnje, ki iz sogovornikov naredijo t.i. živo knjižnico, vloga branja na njihovi športni poti, kaj jim je knjiga prinesla v šport in življenje, katera je knjiga, ki je pustila največji pečat in kakšen je njihov odnos do družabnih omrežji in pametnih telefonov.

1686005181844 Scaled E1686034062330
Andrej Miklavc in Matjaž Markič. Foto: Sabina Fras Popović

»Veste, svojim otrokom sem dal listek v denarnico. »Če bi za vsako uro, ki jo preživim na telefonu, dobila evro, bi bila bogata.« je razkril Mitja. »Včasih so bile knjižnice edina opora na poti do znanja. Knjige, ki smo jih mi potrebovali pri našem športu, niso bile vedno na razpolago v slovenskem jeziku, tudi jih ni bilo mogoče kar tako dobiti. A bilo jih je nekaj in potrebovali smo jih, da smo lahko spoznali vse tiste tehnične zadeve, ki jih naš šport zahteva.«

Matjaža so knjige spremljale na pripravah. Še vedno imajo pomembno mesto v njegovem življenju. Imajo vlogo sprostitve. »Jaz uživam v branju. Knjiga te najbolj osredotoča, knjige ne moreš preskakovati ali skrolati.« Večkrat je skozi razgovor izpostavil pomen fokusa in vlogo branja pri vadbi fokusa. Tako kot Andrej na preteklih srečanjih je tudi Matjaž tokrat izpostavil, da le malenkosti ločijo najboljše, ki se srečajo na velikih tekmovanjih. Tam ni dobrih ali slabših. Tam so le najboljši. In razlike, ki se merijo v tisočinkah, nastanejo v glavi in v odnosu do tekmovanja. Vsi trije sogovorniki so naslovili, kako pomembno je, da imajo mladi radi šport, da se prehitro ne utrudijo od rezultatov in pričakovanj in ne zapadejo prehitro v ritem profesionalnega športa, ki še ni primeren za njihovo starost.

1686005181809
Foto: Sabina Fras Popović

Andrej je mlade tudi tokrat navdušil z olimpijsko baklo, nagovorom o vrednotah, ki jih predstavljajo olimpijske igre za športnike in športnice ter o pomeni branja po končani športni karieri.

Prvo mesto med knjigami, ki so najpogosteje bile in so še kdaj v rokah gostov, so zasedle tudi tokrat biografije, pa literatura, za katero je Mitja rekel, »ker so kot mularija iz drugega tisočletja, so knjige za jadranje kot šport požirali že kot mulci,« športna psihologija, zdrava prehrana in »relax« literatura.

Vprašanje o tem, kaj jim je knjige prinesla, je prineslo zanimiv Mitjev odgovor. »Veliko. Ko se lotiš neke stvari res intenzivno, dvigaš lestvico, kako doseči to, kako to bolj spoznati, kako napredovati. Vsekakor je literatura najboljša investicija za življenje. Ko imaš pa otroke, je knjiga ena najpomembnejših igrač.«

Naslov, ki je ostal z nami, je Ostržek. »Ostrežek je pri meni prehod iz tistega, da ti nekdo bere in začneš sam brati.«

1686005181822 Scaled E1686034211594
Na fotografiji od leve proti desni: Andrej Miklavc, Mitja Margon, Tina Saražin, Matjaž Markič in Goran Sambt. Foto: Sabina Fras Popović

Naslednje srečanje je na programu 19. junija 2023 v Murski Soboti.

Tini hvala, ker je pripravila zanimivo in zabavno srečanje. Damjani pa hvala za obisk iz Kranja. Takšne podpore in povezave tudi pomagajo programu rasti. Le kam smo že zrastli, od tiste prve linije na povezavi Maribor, Kranj in Koper.

Še kratek opis sodelujočih, ki še nimata statusa ambasadorja programa #ŠIB, a glede na izkazano navdušenje, sta na dobri poti, da ga pridobita.

Matjaž Markič, slovenski plavalec, * 12. januar 1983, Koper. Markič je za Slovenijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu, kjer je plaval v disciplini 100 metrov prsno. 13. decembra 2008 je Markič na Evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Rijeki postal evropski prvak v disciplini 50 metrov prsno.

1686005181831 Scaled E1686034296325
Foto: Sabina Fras Popović

Mitja Margon, slovenski jadralec, * 28. september 1971, Portorož. Margon je za Slovenijo v razredu 470 nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 1996 v Atlanti in na Poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju. Na obeh olimpijadah je jadral s Tomažem Čopijem, s katerim je leta 1996 osvojil 14. mesto.

 

Prispevek objavljamo v celoti nelektoriran, pripravila ga je: dr. Sabina Fras Popović