Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

V Knjižnici Koper vzpostavljamo Izposojevalnico stvari in prosimo za vaše predloge glede nabora predmetov

IZPOSOJEVALNICA STVARI

Izposojevalnica stvari je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših predmetov za delo in prosti čas. Deluje po principu souporabe in na svojih policah ponuja predvsem predmete, ki jih povprečen uporabnik potrebuje samo občasno, kot so na primer gospodinjski aparati, orodje ali avdio-video oprema.

Že od nekdaj si izposojamo knjige. Zakaj si ne bi izposodili tudi vrtalnega stroja? Po raziskavah je vrtalni stroj v povprečnem gospodinjstvu v uporabi le 15 minut na leto. Če pomislimo na porabljeno količino energije in naravnih virov za izdelavo vrtalnega stroja, pridemo do zaključka, da je souporaba več kot dobrodošla.

Pomagajte nam narediti seznam najbolj zaželenih reči in izpolnite kratek vprašalnik, ki ga najdete na naslednji povezavi: https://www.1ka.si/a/165e3ac2 

 Kakšen je namen Izposojevalnice stvari?

Z Izposojevalnico stvari želimo spodbujati souporabo in osveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi in s tem utrjevati skupnost ter medsebojno pomoč, hkrati pa omogočiti uporabo predmetov tudi študentom, mladim in ostalim ranljivim skupinam.

 Kakšne so koristi za uporabnike?

  • Prihranek denarja, saj nam marsikaterega predmeta ni treba kupiti;
  • prihranek prostora, ki bi bil sicer namenjen skladiščenju predmetov;
  • možnost preizkusiti predmet, preden se odločimo za njegov nakup;
  • z osebno izkušnjo spoznavati koristi souporabe, na okolje in družbo.

Sporočite nam vaše predloge za nabor predmetov.

V Izposojevalnici stvari želimo brezplačno izposojati predmete, ki jih prebivalci našega okolja najbolj potrebujete.

Pomagajte nam narediti seznam najbolj zaželenih reči in izpolnite kratek vprašalnik, ki ga najdete na naslednji povezavi: https://www.1ka.si/a/165e3ac2