Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Prva pravljična pot v Mestni občini Koper

20230612 101539

V sodelovanju z Založbo Škrateljc in Škocjanskim zatokom smo izdali slikanico z naslovom Rovka Črkolovka, s katero napovedujemo prvo pravljično pot v Mestni občini Koper. K projektu je pristopila tudi Luka Koper, ki bo del pravljične poti sofinancirala.

Včeraj smo v glasbeni sobi na Oddelku za mlade bralce predstavili slikanico z naslovom Rovka Črkolovka in načrte za pravljično pot, ki bo potekala skozi naravni rezervat Škocjanski zatok. Prvi korak do pravljične poti pa je, kot nam je zaupala direktorica koprske knjižnice Luana Malec, slikanica, ki je pravzaprav povezovalna rdeča nit pravljičnega doživetja za družine, osnovnošolske in vrtčevske skupine.

»S projektom želimo spodbujati bralno kulturo in pismenost, hkrati pa ozaveščati o pomenu varovanja in spoštovanja okolja, v katerem živimo,« je izpostavila direktorica Knjižnice Koper. Z njo se je strinjala tudi podžupanja Mestne občine Koper, Mateja Hrvatin Kozlovič.

20230612 115442 Scaled
Od leve proti desni: Luana Malec (direktorica Knjižnice), Tina Škrokov (vodja projekta), Gregor Goršič (ilustrator), Nina Grilc (Zavod Škrateljc) in Uroš Grilc (direktor Zavoda Škrateljc).

Avtor slikanice je Uroš Grilc, direktor Založbe Škrateljc, ki je izpostavil, da je slikanica nastajala v tesnem sodelovanju s Knjižnico in Škocjanskim zatokom, kjer so za podobe in zgodbe iz živalskega sveta zatoka poskrbeli tudi s strokovnega vidika.

»Slikanica je prvi korak k uresničitvi pravljične poti, ki jo snujemo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in pod budnim očesom Škocjanskega zatoka. Rdeča nit bo zgodba o Rovki Črkolovki, ki v naravnem rezervatu spozna predvsem prijateljice – ptice selivke, pozabili pa nismo niti na ostale zanimive živalske vrste, ki jih bodo družine in skupine otrok spoznavale na pravljični poti,« je bil izčrpen avtor slikanice Uroš Grilc.

Navzoče je pozdravila še vodja projekta v koprski knjižnici Tina Škrokov, ki je tudi v imenu predstavnikov Škocjanskega zatoka izpostavila, kako zelo pomembni so taki projekti za ozaveščanje in nenazadnje ohranjanje okolja ter kulturne dediščine, ki nas obdaja.

Za iskriv zaključek dopoldneva je poskrbel ilustrator slikanice Gregor Goršič, ki je obiskovalcem zaupal, kako je potekalo njegovo delo in kaj vse lahko zares pozoren bralec in opazovalec v slikanici zazna. Vsi sodelujoči si želijo, da bi pravljična pot v Škocjanskem zatoku lahko zaživela že naslednje leto.

 

O nas so poročali tudi v oddaji Tuttoggi: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174964756?s=tv_ita