Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

December v Knjižnici Koper

Young Woman 3041464

Vabimo vas k obisku izbranih dogodkov. Obiščite nas!

Screenshot 20231204 110749 Samsung Notes

Turške knjige

V torek, 5. decembra, smo v Mali loži v Kopru odprli razstavo Turške knjige. Razstava bo na ogled do 26. decembra.

Obstaja veliko literature, ki preučuje zgodovinske interakcije med Otomani in Benetkami, z nenehnim porastom zgodovinskih študij, ki osvetljujejo različne vidike njunega večstoletnega odnosa.

Ta porast znanstvenih dognanj je v veliki meri posledica odkrivanja primarnih virov, ki so povečini v obliki rokopisov, shranjeni v arhivih in knjižnicah v Istanbulu in Benetkah, od katerih mnogi še niso v celoti raziskani. Zbirka »Turške knjige« v Osrednji knjižnici Koper je kljub svoji skromnosti edinstven in pomemben vir, ki ima potencial za jedrnat, a natančen prikaz otomansko-beneških odnosov v razdobju štirih stoletij. V bistvu 22 knjig v zbirki Osrednje knjižnice Koper, datiranih od leta 1553 do 1829, primerno odraža čas, obseg in naravo osmansko-beneških interakcij od sredine 16. do začetka 19. stoletja. Od elegij, krščanskih molitev do pripovedi o vojnah z Osmani in njihovih posledicah, zbirka »Turške knjige« v Osrednji knjižnici Koper odseva zgodovino in zgodovinopisje osmansko-beneških odnosov, zajema vpoglede v njihovo vladanje, z ilustriranimi potopisnimi poročili, jezikovnimi spisi ter z raziskovanjem kulture, literature in glasbe.

Imam avtizem, pa kaj …

V knjižnici ta mesec gostimo razstavo, ki ozavešča o avtizmu. Razstavo so pripravili uporabniki zavoda Modri december, ki se aktivno ukvarja in pomaga osebam, ki se srečujejo z avtizmom. V Knjižnici Koper se zavedamo, kako pomembno je premikati meje, predvsem pa, kako zelo pomembna je inkluzija.

Avtizem je “nevidna” motnja; starši otrok z avtizmom pogostokrat rečejo, da drugi ljudje preprosto mislijo, da je njihov otrok poreden in nevzgojen, medtem ko se odrasli ljudje z avtizmom zdijo okolici največkrat “čudni”. To je eden tistih mitov, ki jih prav s to razstavo razbijamo.

Foto Alen Vouk

V koprski knjižnici bomo zato od četrtka, 7. decembra dalje pripravili tudi kotiček s knjigami o avtizmu. Razstava se bo od 20. decembra dalje nahajala na Oddelku za mlade bralce. Na ogled bo vse do konca meseca decembra.

Image 5

“Storie d’amore e altri equivoci”

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Marca Apollonia “Storie d’amore e altri equivoci”, ki so jo izdale Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Samoupravna skupnosti italijanske narodnosti Koper in Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti.

Dogodek bo v petek, 8. decembra 2023, ob 19. uri na sedežu Skupnosti Italijanov Santorio Santorio Koper, Ulica osvobodilne fronte 10, Koper. Z avtorjem se bo pogovarjal Aljoša Curavić.

Pozdravni nagovori: Luana Malec, direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Ljilja Petrović Zečić, direktorica Narodne in univerzitetske biblioteke Republike Srpske Banja Luka iz Bosne in Hercegovine.
Zaključek literarnega natečaja “V objemu Istre”

Vabimo vas, da se nam pridružite ob zaključku pesniškega natečaja “V objemu Istre”. Letošnji natečaj je imel poseben pomen, saj obeležujemo 110. obletnico rojstva prvega slovenskega istrskega pesnika Alojza Kocjančiča. Organizirali smo ga prvič in prijavilo se je 45 avtorjev, ki so nam poslali preko 100 pesmi. V torek 12. decembra bomo tako prvič razglasili nagrajenca, ki prejme 450 eur (bruto), vse najboljše pesmi pa bodo objavljene v zborniku naslednje leto.

Na odru se nam bo pridružilo 18 sodelujočih, ki bodo prebirali pesmi, ki so jih ustvarili v okviru natečaja. Večer bo z glasbenim nastopom začinil violinist Blaž Ribaljčenko, pridružili pa se nam bodo tudi Šavrini in anka Šavrinke.

Zmagovalca natečaja bo razglasila strokovna komisija – Diana Pungeršič, Jasna Čebron in Edelman Jurinčič.

Vabljeni, 12. 12. ob 19.30 v dvorano Sv. Frančiška Asiškega.

Navihana snežinka in zgodba o tem, Kako je Božiček postal Božiček
Knjižnica Ankaran in Občina Ankaran vas vabita na božično predstavo za otroke, ki bo potekala 13. decembra ob 17.30 v šotoru v Ankaranu.
Santa Claus 1906513 1920
Navihana Snežinka je pomočnica dobrega moža, ki vsako leto obdaruje vse otroke sveta. Je zvesta spremljevalka, zaupnica in ena redkih Božičkovih prijateljev, ki poznajo njegovo čarobno zgodbo. Otroke bo skozi različne plesne dogodivščine, ugankarske preizkuse, pevske podvige in čarovniške trike popeljala v svet, kjer se božična magija začne.

Tipna slikanica

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio vabita 18. decembra ob 18. uri v Center mladih Koper na predstavitev tipne slikanice Slonček Bonbonček. Trideset izvodov slikanice je nastajalo tudi v sodelovanju s Centrom za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje (CVIU Velenje), kjer so poskrbeli za prilagojeno besedilo pravljice avtorice Tine Saražin.

Postajamo vedno bolj inkluzivna družba, v kateri se vse bolj zavedamo, da tudi slepi in slabovidni otroci potrebujejo knjige, ob katerih se lahko učijo. Tovrstno gradivo pa ni pomembno le za razvoj slepih in slabovidnih otrok, ampak tudi za razvoj predšolskih otrok in za vse tiste oklevajoče bralce, dislektike in priseljence, ki še ne obvladajo dobro slovenskega jezika oziroma se ga učijo. Prav pravljice so namreč poleg jezika naših staršev prvi korak v svet besed, v svet razbijanja jezikovnih preprek. V Knjižnici Koper se že nekaj let aktivno vključujemo v izdelavo tipnih slikanic, pri čemer uspešno sodelujemo z Osnovno šolo Pier Paolo Vergerio il Vecchio, CVIU Velenje, Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije ter mnogimi drugimi ustanovami. Pred nami je tako že druga tipna slikanica, tokrat z naslovom Slonček Bonbonček.

20231130 153116

Poleg avtorice Tine Saražin bo večer ob predstavitvi tipne slikanice obogatila inkluzivna pedagoginja Ina Sulič, ki je pripravila prototip tipne slikanice. Prevzela je tudi koordinatorsko taktirko izdelave slikanic, ki so jih ustvarjali učitelji Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Večer bo z glasbo začinil kantavtor Lean Kozlar – Luigi, vse skupaj pa bo v celoto povezala moderatorka Lara Pirc.

Že v naslednjih dneh vam razkrijemo še več decembrskega dogajanja, sledite nam!