Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izdaja knjižice “Sveti Nazarij: oče in predstojnik Justinopolisa”

IMG 4878
Sveti Nazarij: oče in predstojnik Justinopolisa:
ob 1500-letnici ustanovitve mesta Koper
V knjižici so zbrana besedila o svetem Nazariju, očetu in vladarju Justinopolisa, današnjega Kopra, iz še neprevedenih humanističnih spisov Ferdinanda Ughellija, Italia sacra; Nicolòja Manzuolija, Novega opisa province Istre, ter Francesca Semija, koprskega zgodovinarja, ki je opozoril na skrinjo sv. Nazarija, manj znano umetniško stvaritev v koprski stolnici. Ughelli je svoje delo Italia sacra objavil leta 1654, v njem pa navaja, da so bile relikvije sv. Nazarija po Božjem razodetju najdene v cerkvi sv. Marije in pokopane v stolnici, kjer njegova kamnita skrinja nosi napis, ki poziva k varovanju domovine. Poleg njegovega telesa je bila najdena svinčena plošča z napisom, ki potrjuje njegov odhod k Bogu, ter drugi zgodovinski dokazi o njem.
Justinopolis je prvo mesto Istre, ustanovljeno na utrjenem kraju za zaščito njegovih prebivalcev pred roparji iz Sklavonije, danes znano kot Koper, s stolnico, posvečeno sveti Mariji Veliki, in bogato zgodovino, ki vključuje pomembne osebnosti, kot sta Peter Pavel Vergerij starejši in Girolamo Muzio. Manzuolijevo delo Življenje in dela svetnikov ter blaženih v Istri, skupaj z odkritjem njihovih teles je večinoma neznano, saj ga v faksimilnih izdajah ne vključujejo več, Slovenci pa smo dobili prevod zgolj prvega, zgodovinskega dela Novega opisa province Istre iz leta 1611. V drugem delu Manzuoli navaja še neobjavljena pisma o najdbi relikvij svetega Nazarija, slavnega zaščitnika mesta Koper, in opisuje čudeže, ki jih je storil v tem mestu in okolici.
Pisma, ki smo jih prevedli in objavili, vključujejo korespondenco Pileja di Marinija, nadškofa Genove, ter Giacoma di Languschija, pooblaščenca za vrnitev Nazarijevih relikvij 9. julija 1422. Francesco Semi je leta 1933 opozoril na umetniško vrednost marmornate skrinje svetega Nazarija, delo beneškega kiparja Filippa de Sanctisa iz 14. stoletja, enega od najpomembnejših umetniških spomenikov v mestu. Skrinja je bogato okrašena s skulpturami, ki prikazujejo svetnika, njegovo blagoslavljanje ljudstva in čudeže, ki so se zgodili po njegovi smrti.
S to knjižico želimo našim bralcem in obiskovalcem ponuditi nekaj zanimivih in dokaj neznanih opisov o svetem Nazariju ter tako bolje počastiti praznik našega zavetnika in hkrati obeležiti jubilej ob 1500-letnici ustanovitve mesta Koper, kateremu je bil v bizantinskem duhu guverner in služabnik, vladar in škof Justinopolisa, mesta, poimenovanega po cesarju Justinu Velikem.
Knjižico lahko kupite na Oddelku za odrasle Knjižnice Koper in Turistično informacijskem centru.
Želimo vam radovedno odkrivanje koprskih dragocenosti.