Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Pogovori o branju: Anja Mugerli

Tudi letos bomo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja gostili Pogovore o branju, ki jih pripravlja Kulturni klub Koper. Prva gostja bo Novogoričanka Anja Mugerli, ki bo predstavila zbirko kratkih pripovedi Čebelja družina.

Novogoričanka Anja Mugerli (1984) je diplomirana slovenistika in magistra uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja. Na pisateljsko pot je stopila pred šestimi leti z zbirko kratkih zgodb Zeleni fotelj (Litera, 2015), ki je bila na Slovenskem knjižnem sejmu brž nominirana za najboljši prvenec. Zbirka je razkrila ne le velik avtoričin pisateljski dar, temveč tudi posluh za globine človekove notrine. Njeni protagonisti so se namreč navzven kazali kot zadovoljni posamezniki, v resnici pa so bila njihova življenja zaznamovana z razočaranjem, travmo, tesnobo, sovraštvom, odtujenostjo, konflikti, alkoholom, boleznijo, izgubo, celo incestom.

Čez dve leti se avtorica preizkusila v klasičnem žanru – roman Spovin (Litera, 2017) je umestila v slikovita Brda in za protagoniste izbrala vinarje. Kljub bohotnejši dogajalni liniji se tudi tokrat ni odrekla zanimanju za drugačne posameznike in njihove zapletene notranje svetove. Kot namiguje naslov, delo raziskuje zlasti spomin, a tudi družinske, sosedske odnose, tradicijo, obmejni prostor.

Prav zato se zdi njena tretja prozna knjiga – vnovič zbirka kratkih zgodb, Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020) – smiselno nadaljevanje začrtanih literarnih raziskovanj, saj tokratne pripovedi na dogajalni ravni povezujejo običaji in tradicije, ki so tako ali drugače še dandanes del naše kulture (od čebelarstva do pusta, od rekov in pregovorov do najrazličnejših obredov), v globini pa znova raziskujejo medosebne odnose, še zlasti družinske. Čebelja družina je pisana z očarljivo veščino opazovanja in pripovedovanja. Zbirka je bila nedavno ovenčana z nagrado Evropske unije za književnost.