Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

70 let  Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper – niz dogodkov pričenjamo z obiskom Gorana Vojnovića.

Z Vami Ze 70 Let

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je v novo leto vstopila polna zagona in svežih zamisli. Letos namreč praznujemo jubilejno 70. obletnico delovanja slovenskega javnega knjižničarstva v našem mestu. V počastitev visoke obletnice pripravljamo niz različnih dogodkov. Prvi bo na vrsti že v sredo, 20. januarja 2021, ob 17. uri, ko bomo v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo v goste povabili Gorana Vojnovića.

Na kratko o zgodovini

Knjižničarstvo ima v Kopru zelo dolgo tradicijo – zametki Mestne knjižnice- Biblioteche Civiche segajo v začetek devetnajstega stoletja. Slovensko javno knjižničarstvo v Kopru pa je zaživelo pred natanko sedemdesetimi leti, tj. leta 1951, z ustanovitvijo nove (slovenske) Mestne knjižnice v palači Brutti, kjer domuje še danes. Po bibliotekarju in nekdanjem ravnatelju Srečku Vilharju je bila poimenovana leta 1975. Leta 2003 je pridobila status osrednje območne knjižnice, kar pomeni, da so ji bile poleg knjižničnih storitev za prebivalce Mestne občine Koper in Občine Ankaran zaupane še dodatne, posebne naloge za celotno obalno-kraško območje.

Knjižnica se je skozi čas razvijala v  tesnem stiku z ljudmi, ki so jo obiskovali in sooblikovali, ter vztrajno skrbela ne le za razvoj bralne kulture, temveč tudi kulturno dogajanje nasploh. Danes je knjižnica veliko več kot samo izposojevalnica knjig, postala je zaveznik vseh učečih in prostor, kjer razvijajo raznolike projekte, da bi knjigo v vseh njenih razsežnostih približali ljudem, tako v lokalnem okolju kot na državni in mednarodni ravni. Svež veter v knjižnična jadra predstavlja tudi laskavi naziv Branju prijazna občina, ki ga je v lanskem letu prejela Mestna občina Koper, saj ga razumemo kot spodbudo in zavezo za vzpostavljanje novih, še prijaznejših načinov srečevanj z bralci in bralkami.

Knjižnica s tradicijo

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je knjižnica z bogatim programom in tradicijo. Poleg osnovne knjižnične dejavnosti namreč sooblikujemo kulturno dogajanje tako na območju Mestne občine Koper kot tudi širše. Tako se bomo tudi v letošnjem, jubilejnem letu, trudili in vam ponudili nove vsebine, ki krepijo in dvigajo bralno kulturo. Izpostaviti velja uspešne projekte, ki jih bomo v sodelovanju s številnimi partnerji razvijali in nadgrajevali tudi v prihodnje – spletni portal dobreknjige.si, bralna akcija Primorci beremo, Knjižnica na plaži, bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko in mnogi drugi.

Bralni projekt Rovka Črkolovka je prepoznaven tudi izven naših državnih meja. Njeno bralno skupnost sestavlja že 1154 učencev petih in šestih razredov osnovnih šol. Projektu so se pridružili učenci osnovnih šol obalno-kraške regije, učenci slovenskih osnovnih šol iz Trsta, dijaki Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu in učenci pouka slovenščine iz Društva Slovencev RS Triglav Banja Luka.

Pult
Rovka Črkolovka navdušuje naše najmlajše bralce.

Zelo pomembna je bibliobusna dejavnost, ki je prav tako našla pot čez mejo. Postajališča zajemajo Mestno občino Koper, Izolo, Piran, Divačo, Ilirsko Bistrico ter Hrpelje – Kozina.  Bibliobus bo še naprej obiskoval tudi postajališča na Tržaškem, in sicer Osnovno šolo Josipa Jurčiča v Devinu, vrtec v Mavhinjah, in postajališča v Umagu, Pulju in Buzetu na Hrvaškem. Prizadevali si bomo za odprtje novih postajališč tako v lokalnem okolju kot tudi na državni in mednarodni ravni. Pri vsem tem pa ne bomo pozabili na Slovence v zamejstvu in po svetu – želimo namreč zajeti najrazličnejše ciljne skupine in na mednarodni ravni vzpostaviti pestro ponudbo knjižničnih zbirk. Držimo pesti, da bodo epidemiološke okoliščine to v čim večji meri tudi dopuščale.

Da bi knjiga res dosegla in nagovorila tudi najbolj ranljive, smo ob koncu lanskega leta izdali prav posebno publikacijo. V sodelovanju s partnerji smo ročno izdelali tipanko Uganke za radovedne prstke – knjigo, ki bo razveselila slepe in slabovidne otroke. Podarili jo bomo splošnim knjižnicam in društvom ter zvezam slepih in slabovidnih.

Tipanka 3
Tipanka – Uganke za radovedne prstke

Še naprej bomo vzpodbujali uporabo e-knjig in e-virov. Prav ob zaključku minulega leta smo prešli na izposojo zvočnih knjig ponudnika Audibook in se s tem še dodatno približali ranljivejšim skupinam.

Novosti, ki bodo spremljale obeležitev 70. obletnice

V koprski knjižnici bomo letos nadgradili projekt Soba Alojza Kocjančiča, v okviru katerega pripravljamo zanimiv program za šole. Osnovnošolci in dijaki bodo ob obisku Sobe Alojza Kocijančiča  skozi delovne naloge spoznavali duhovnikovo in pesnikovo bogato literarno ter kulturno zapuščino, ki je izjemnega pomena tako za naš istrski kot tudi širši slovenski prostor.

Nadgradili in uredili bomo tudi knjižno zbirko v Zaporih Koper in s spletno platformo MLOL poskrbeli, da bodo knjige prišle do vseh uporabnikov italijanske manjšine. Zagnali bomo tudi triletni projekt bralne značke Leggiamo con Tunnellina Alfabeti v italijanskem jeziku, ki bo namenjen učencem italijanskih osnovnih šol obalnih občin.

120049123 3270148999748362 607010468034380268 O
Nadgradili bomo projekt Soba Alojza Kocjančiča.

Med novimi projekti zagotovo izstopa projekt Berimo z dojenčkom, s katerim bomo splošne knjižnice obalno-kraškega območja skušale ozaveščati starše in jih spodbuditi, da svojim dojenčkom berejo že v zgodnjem obdobju njegovega razvoja. Prizadevali si bomo doseči zlasti vse tiste, ki še nimajo izoblikovanih bralnih navad in ne obiskujejo knjižnic.

Še dodatno bomo obogatili domoznansko zbirko in pripravili dve razstavi. Prva bo na spletni strani knjižnice in spletnih platformah Facebook in Instagram dostopna od 1. do 14. februarja, ko vam bomo razkrili najbolj dragocene in zgodovinsko izjemno pomembne knjige, ki jih hranimo, v oktobru pa se bomo z razstavo in simpozijem poklonili v Kopru rojenemu italijanskemu zdravniku in izumitelju Santoriu Santoriu (1561–1636).

Berivka5 1K druženju ob dobri knjigi vabi novi Bralni klub Berivka z Diano Pungeršič. Zakaj Berivka? Berivko poznamo kot zgodnjo spomladansko solato in prav tak je tudi bralni klub, svež, navihan, kot so navihano zaviti solatni listi, hkrati pa beseda spominja na branje in posledično nabiranje svežih uvidov v naravo človeka in sveta okoli nas. Z Diano boste tako že 13. januarja ob 18.30 lahko odstrli tančice pisanega sveta kratkih zgodb, zbranih v nagrajeni knjigi Kar noč dopušča, ki jo je napisal malteški pisatelj Pierre J. Mejlak.

 

Poleg naštetega v letošnjem letu pripravljamo nov literarni natečaj za mlade, ki smo ga s pomočjo glasovanja na socialnih omrežjih Knjižnice poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.  K projektu so pristopili še Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper in Ekonomska gimnazija Koper. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom. V natečaju bodo lahko sodelovali vsi, stari med 15 in 25 let. Kratke zgodbe bodo pisali na temo Po poti v prihodnost. V okviru projekta bodo v koprski knjižnici izvedli štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki bodo potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja ob 17. uri po videopovezavi. Vsi, ki se želite delavnic udeležiti, se prijavite na elektronski naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com.

Mladi PisejoNatečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo in niz dogodkov ob praznovanju obletnice v knjižnici pričenjamo v sredo, 20. januarja 2020, ob 17. uri, ko bomo v goste povabili Gorana Vojnovića (družili se bomo virtualno). Pridružili se bodo tudi dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper in Ekonomske gimnazije Koper, ki bodo pod mentorstvom profesorjev Jelice Maraž, Alena Mesarića, Adrijane Kocjančič in Mojce Butinar Mužina pisatelju postavili nekaj vprašanj. Ne nazadnje te dni v okviru letošnje mature berejo prav njegov s kresnikom nagrajeni roman Figa.

V Knjižnici v letošnjem letu načrtujemo še mnoge druge dogodke in razstave, med drugim bo v poklon 70-letnemu delovanju knjižnice izšla posebna publikacija. Ne spreglejte nekaterih odmevnih imen, ki bodo Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja virtualno ali v živo (prilagajali se bodo namreč vsem veljavnim ukrepom), obiskali v letošnjem letu. Vabljeni torej na literarne večere in zanimive kulturno obarvane dogodke. Veselimo se vašega obiska!