Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Skozi otroške oči »napisana« zgodovina – razstava podaljšana vse do 31. marca

20210303 161742

Vsa bitja potrebujejo igro za razvoj uma in telesa, igrajo se od rane mladosti, nekateri skozi vse življenje. Razstavljene igrače so iz obdobja pred drugo svetovno vojno in po njej, segajo pa tudi v današnji čas, zato bodo marsikomu obudile spomin iz otroštva. Na razstavi boste našli tisto punčko – »bambolo«, s katero ste se igrali in ji česali lase, tistega medvedka, ki je z vami zaspal, tisto lutko, ki je budila vašo domišljijo in mnoge druge igrače ter starinske fotografije otrok s temi istimi igračami.

»Starši in odrasli največkrat izberejo otroku igračo, pod vplivom svoje lastne neizpolnjene želje v mladosti. Če imajo občutek za vrednost in so osveščeni o vzgojnem vplivu igrač, bodo izbrali igrače, ki bodo pozitivno delovale na otrokov razvoj. Hitrost razvoja različnih igrač, velika proizvodnja in količina, prenasičenost trga z elektronskimi igračami, predvsem pa komercialni računi se ne ozirajo na strokovno mnenje primernosti ali neprimernosti igrač in strokovnjaki ostajajo nemočni s svojimi ocenami. Mnenja sem, da je plemenitost igrač, njih likovna rešitev, kvalitetna izdelava z dobrimi materiali, občutek, da je narejena z dušo, ki živi s fantazijo, odločujoča pri izbiri igrač, ki naj bi jo otrok vzljubil,« nam je zaupal zbiratelj Janez Janežič.

Kdo sta zbiratelja Marija in Janez Janežič

Koprčana Marija in Janez Janežič sta zanimiva zakonca, ki se že vse življenje ukvarjata z zbirateljstvom. Skupaj namreč že več kot pet desetletij zbirata starine neprecenljive vrednosti. Tako med njimi najdemo starinske igrače, plakate, knjige, lutke, lončevino, slike, fotografije, dokumente, etnološke predmete, glasbene inštrumente, telefone, radia in še marsikaj.

Kot nam je povedal gospod Janez, sta se z ženo od vedno zanimala za predmete, ki so jih ljudje zavračali: »Po mojem prepričanju je treba obvarovati sleherni dokument, risbo, sliko, etnološki predmet, osebno pričevanje, skratka vse kar ohranja in daje identiteto naši kulturi, ki jo moramo ohranjati, predvsem pa krepiti kulturno zavest ljudi.«

20210303 161716

Njuno vodilo je, da morajo vsi, ki čutijo poslanstvo ohranjanja kulture pri tem tudi sodelovati. Po njunih besedah namreč ni dovolj, da to poslanstvo izvajajo samo muzeji in sorodne ustanove, saj se največ zanimivih kosov skriva prav na naših podstrešjih. Njun glavni cilj je tako z razstavami, ki jih ima po vsej Sloveniji doseči to, da bi ljudje vzljubili in spoštovali stare predmete, ki odražajo našo preteklost: »To so naše korenine, zapuščina naših prednikov, ki jo moramo ohranjati živo.«

Poleg zbiranja starin pa se zakonca Janežič ukvarjata še z etnografijo, filatelijo, kartografijo, fotografijo, tehniko, slikarstvom, igračami, knjigami, radiofonijo. Pohvalita se lahko z eno najlepših zbirk pločevinaste posode, starih igrač, ključavnic, pletenin in vezenin iz 19. stoletja ter steklenih in porcelanastih predmetov.

Zbirateljski eksponati, ki odražajo življenje ljudi v Istri

Zbirateljski eksponati zakoncev Janežič so vezani predvsem na Istro in kulturo Istranov, tako slovenskih kot tudi hrvaških in italijanskih. V več kot petdesetih letih zbirateljstva sta se posvetila iskanju, ohranjanju, vzdrževanju in restavriranju starih predmetov.

20210303 161807

Na vprašanje, kdaj sta dejansko začutila željo po zbirateljstvu, nam je gospod Janežič odgovori, da je to začutil že v otroštvu: »To je preprosto del mene, že kot otrok sem rad zbiral stvari, najbolj pa je takrat izstopala moja zbirka poštnih znamk. Pri desetih letih sem jih namreč uspel zbrati deset tisoč, poleg zbirateljstva pa sem se že takrat navduševal tudi nad risanjem.«

Vabljeni torej na razstavo igrač, ki smo jo skupaj z Marijo in Janezom Janežič za vas pripravili v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja. Razstavo smo zaradi izjemnega zanimanja in odziva, podaljšali do 31. marca.