Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Na Vrt knjige prihajajo nominiranci za nagrado novo mesto

206235940 4030031050426816 9029292782377106848 N

V Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper 21. avgusta, ob 19. uri, prihajajo nominiranci za nagrado novo mesto, ki jo bo prejel najboljši avtor ali avtorica zbirke kratke proze. V boju za nagrado so Marko Golja, Anja Mugerli, Carlos Pascual in Agata Tomažič. Projekt, ki je prvič ugledal luč leta 2017, je nastal v sodelovanju Založbe Goga in Društva slovenskih literarnih kritikov.

Marko Golja, dolgoletni novinar Radia Slovenija, se za nagrado poteguje z obsežno zbirko Prepozno, pozneje. Njegove zgodbe, ki se marsikdaj začnejo s popolnoma vsakdanjimi situacijami, se izogibajo stereotipom, hkrati pa se avtor na nekaterih točkah močno približa poeziji, spet drugič dramskemu dialogu. Vsekakor je zbirka kratkih zgodb Marka Golje izjemno raznolika in bralcu ne pušča prostora, da bi se ob branju dolgočasil.

Carlos Pascual je izkušeni pesnik, pisatelj, esejist in publicist, ki je v Slovenijo prišel iz Mehike. Knjiga, ki je strogo žirijo prepričala, da so jo umestili med nominirance, je zbirka kronik Nezakonita melanholija. Gre za mešanico izkustvenega in reportažnega upovedovanja, kar knjigi daje poseben čar. Kot so zapisali v žiriji: »gre za dražljiva kompozicijsko spretno izpisana poročila o popotniku skozi fenomene sveta, ki jih dobivamo v artikularnem prevodu prevajalke Mojce Medvešek«.

Anja Mugerli je diplomirana slovenistika in magistra uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja, ki na knjižnem odru vsekakor ni novinka. Tokrat je nominacijo prejela njena zbirka Čebelja družina, ki je letos že prejela nagrado Evropske unije. Njene tokratne pripovedi na dogajalni ravni povezujejo običaji in tradicije, ki so tako ali drugače še dandanes del naše kulture (od čebelarstva do pusta, od rekov in pregovorov do najrazličnejših obredov), v globini pa znova raziskujejo medosebne odnose, še zlasti družinske.

Agata Tomažič je žirijo prepričala z zbirko Nož v ustih. Junaki zgodb jezo, prezir in osamljenost pogosto skrivajo za masko vsakdana, saj so upanje na svetlejšo prihodnost najverjetneje že opustili, a avtorica jih najde v na prvi pogled nepomembnih, zato pa toliko bolj povednih trenutkih, ki za hip nakažejo možnost sprememb. Zgodbe odlično prepletajo grozo in humor.

Žirija, ki jo sestavljajo Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica), je letos izbirala med več kot 60 zbirkami kratkih zgodb, ki so bile slogovno in tematsko zelo raznolike. Da je letošnje tekmovanje še toliko bolj posebno in zanimivo so organizatorji v nabor več kot šestdesetih del z oznako »zbirka kratkih zgodb« prvič uvrstili tudi avtorje in avtorice, ki so rojeni drugje, živijo in ustvarjajo pa v Sloveniji. Tako je med nominiranci delo, ki je bilo napisano v tujem jeziku in prevedeno samo v slovenščino (Nezakonita melanholija). Kot je žirija ob izboru nominirancev zapisala v poročilo: »Na koncu smo se enotno odločili za četverico del, ki so bila v celoti, formalno in vsebinsko, najbolj skladna, zaokrožena in prepričljiva in ki so izkazovala visoko literarno raven.«

Nagrajenec bo znan 27. avgusta, sicer pa vabljeni na predstavitev nominirancev v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper 21. avgusta, ob 19. uri, ko vam v družbi Založbe Goga na Vrtu knjige, predstavimo vse štiri nominirance. Prireditev bo izpeljana v skladu z vsemi navodili in priporočili povezanimi z virusom Covid-19.