Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Koprska knjižnica bo skupaj z otroki, dijaki in študenti vstopila v novo šolsko leto

Most Frequently Challenged Book Ftr

Koprska knjižnica bo skupaj z otroki, dijaki in študenti vstopila v novo šolsko leto. Na prvi šolski dan bodo, ob 17. uri v Centru mladih Koper zagnali projekt What the Future Wants – Spletna prihodnost, ki predvideva izvedbo delavnic na temo socialnih omrežij. V četrtek, 2. septembra, bodo na Vrtu knjige, ob 18. uri, poskrbeli za zabavo najmlajših s kamišibaj pravljicami, medtem ko bodo 10. septembra v okviru projekta #Športajmoinberimo obiskali dijake Gimnazije Koper. V četrtek, 16. septembra pripravljajo Zgodovinsko uro pravljic – Pravljica o Janezu Vajkardu Valvasorju, hkrati pa podaljšujejo natečaj pisanja kratkih zgodb Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.

What the Future Wants – Spletna prihodnost

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper se je letos uvrstila med peterico kulturnih ustanov iz različnih evropskih držav, ki sodelujejo pri projektu podjetja Tactical Tech iz Berlina – What the Future Wants – Spletna prihodnost. Projekt vključuje izvedbo delavnic za mlade med 14. in 18. letom starosti ter razstavo, ki jo bomo skupaj s partnerji pripravili in gostili v naslednjem letu. »Izjemno nas veseli, da so k projektu pristopili še Knjižnica Piran, Kosovelova knjižnica Sežana in Center mladih Koper,« so sporočili iz koprske knjižnice.

Hand 1571842 Scaled

Projekt raziskuje, kaj je tisto, kar v dobi tehnologije in hitrega tehnološkega napredka, evropsko mladino zanima, moti, bega, kako se na spletu znajdejo in ne nazadnje spodbuja mlade h kritičnemu mišljenju ter uporablja nove učinkovite metode učenja, saj je poudarek na pogovoru in interaktivnem sodelovanju z mladimi.

Vabljeni torej na prvo delavnico, ki bo 1. septembra ob 17. uri v Centru mladih Koper, kjer bodo mladi lahko raziskovali in premikali meje spletnih omrežij.

#Športajmoinberimo

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper sodeluje kot partner v programu, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimo. Nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami1 ima izhodišča v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019 – 2030, ki jo je vlada RS sprejela decembra 2019, in v Strokovnih priporočilih in standardih za splošne knjižnice iz leta 2018. Program je oblikovan v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavodom RS za šolstvo, Centrom za spodbujane bralne pismenosti v Mariborski knjižnici, Javno agencijo za knjigo RS in Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Praktična izhodišča za oblikovanje programa predstavlja večletno sodelovanje Hokejskega drsalnega kluba Maribor in Mariborske knjižnice pri nagrajenem programu za uvedbo inovativnih storitev za uporabnike Hokejska bralna postava.

SPORTAJMOINBERIMO

Dogodek #športajmoinberimo v koprski knjižnici izvajajo že drugo leto. Tako so na istoimenskem dogodku lani, gostili Špelo Ponomarenko Janić, ki je dijakom zaupala njen življenjski moto »Sledi svojim sanjam«, medtem ko je Raimond Debevec, slovenski olimpijski prvak v streljanju, ki se je kar osemkrat udeležil olimpijskih iger, pripovedoval o svojih izkušnjah z literaturo. »Pogosto sem na tekmovanjih bral tudi drugim športnikom, predvsem v urah pred spanjem.« Dijake je nagovoril tudi Matej Žniderčič, ki danes kot trener svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše.

Dogodek, ki je namenjen dijakom Gimnazije Koper (Športni oddelek) bo potekal v Kopru, 10. septembra, ob 11. uri.

Vse o Janezu Vajkardu Valvasorju in kamišibaju skozi otroške oči

Obeta se tudi zanimivo dogajanje za najmlajše, saj jih bo, 2. septembra na Vrtu knjige, ob 18. uri, zabavala bibliotekarka in pravljičarka Nives Andrič, ki se bo otrokom predstavila z novimi, zanimivimi kamišibaj pravljicami. Svoj mali odrček s kamišibajem bo nato znova postavila še 30. septembra, ob 18. uri, medtem ko bo 16. septembra Luka Depangher pripravil Zgodovinsko uro pravljic – Pravljica o Janezu Vajkardu Valvasorju, ki bo prav tako potekala na Vrtu knjige.

Vrt Knjige

Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo

Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo je natečaj za mlade, ki so ga v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja zasnovali ob praznovanju 70. obletnice knjižničarstva na našem območju. K projektu so pristopili še Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper, Srednja poslovno-ekonomska šola Koper in Gimnazija Nova Gorica. Natečaj, v katerem lahko sodelujejo vsi stari med 15 in 25 let, so podaljšali še do 1. decembra.

Tema, o kateri mladi lahko pišejo, je Po poti v prihodnost. Vsi, ki želite sodelovati, se lahko do 1 decembra prijavite na natečaj, tako da na naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com s pripisom »Za natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo« pošljete svojo zgodbo in osebne podatke (ime, priimek, naslov, datum rojstva, e-mail naslov in telefonska številka).

 

Za obisk prireditev morajo obiskovalci imeti eno od naslednjih potrdil:

  • hitri test na corona virus, ki ni starejši od 24 ur
  • PCR test
  • potrdilo o cepljenju
  • potrdilo o prebolelosti COVID-19