Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Izjemno uspešna sezona za Knjižnico na plaži

Knj Na Plazi 10 1

Tudi letos je za Knjižnico na plaži izjemno uspešna sezona, saj je obisk v Kopru, Izoli, Piranu in Ankaranu presegel pričakovanja. Velika večina obiskovalcev, ki so si knjige izposodili, so nato knjige običajno še isti dan vrnili na plažne police in si jih ponovno izposodili ob naslednjem obisku. Približno četrtina obiskovalcev Knjižnice na plaži je odnesla knjige domov, saj jih lahko vrnejo v naših knjižnicah. Z rednim vračanjem gradiva so naši bralci tudi tokrat upravičili izkazano zaupanje. Izposoja na plaži je presegla več tisoč enot v vseh štirih občinah skupaj.

Knjižnica Koper, Mestna knjižnica Izola, Mestna knjižnica Piran in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem so letos ponudili sedem Knjižnic na plaži, ki so bile bralcem dostopne v Mestnem kopališču Koper, Kopališču Žusterna, na Centralni plaži Portorož, Kopališču Valdoltra v Ankaranu, v Simonovem zalivu in na Mestni plaži Svetilnik v Izoli. Ob tem naj izpostavimo, da je bila ob letošnjem predsedovanju EU ter v okviru projekta BOOK Europe Readr, na Mestni plaži Svetilnik postavljena tudi umetniška inštalacija, ki jo je podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve, Francoski inštitut, Fakulteta za arhitekturo in Občina Izola, kjer so poleg inštalacije in Knjižnice na plaži potekale tudi druge zanimive aktivnosti.

Poleg tega je letos Knjižnica na plaži združila predstavnike dveh držav in treh narodnih skupnosti, slovenske, hrvaške in italijanske, saj je prešla okvire slovenske obale in segla na mednarodni parket. Knjig na plaži so se poleg poletnih obiskovalcev slovenskih plaž, prvič razveselili tudi v Novigradu na Hrvaškem.

Knj Na Plazi Runco
Direktor koprske knjižnice David Runco ob otvoritvi Knjižnice na plaži v Novigradu.

»Knjižnica na plaži se je v Sloveniji izkazala kot izjemno dobra praksa spodbujanja bralne kulture v poletnem času, zato nas je pobuda novograjske knjižnice in Slovenskega kulturnega društva Ajda za širitev tega projekta v hrvaško Istro izjemno razveselila. Hvaležni smo Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvu za kulturo, Zvezi slovenskih društev na hrvaškem, Istrski županiji, Mestni občini Koper in mestu Novigrad, ki so projektu izkazali brezpogojno podporo. Naš skupni cilj je Slovencem v zamejstvu in ostalim obiskovalcem plaže, zagotoviti oddih ob bogati knjižni ponudbi, nam je vsekakor uspel,« je povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

Knjižni fond, ki je bil preseljen v Knjižnico na plaži v Novigradu, zajema predvsem literaturo v slovenskem jeziku, kar nekaj knjig pa je v hrvaškem, italijanskem in angleškem jeziku, saj je skupni cilj doseči vse navdušence nad knjigo, hkrati pa poskrbeti za še višji nivo bralne kulture Slovencev v zamejstvu.

Knj Na Plazi Moferdin
Ravnateljica Novogradske knjižnice Morena Moferdin ob otvoritvi Knjižnice na plaži v Novigradu.

»Knjižnica na plaži se je v Novigradu izkazala kot izjemna pridobitev. Turisti, pa tudi domačini, so jo sprejeli fantastično. S strani obiskovalcev smo dobili veliko pozitivnih komentarjev. Strinjali so se, da je ideja fantastična, marsikateri turist je celo izpostavil, da bi si kaj takega želeli tudi pri njih. Bili so dnevi, ko smo na police morali celo dodajati knjige, saj so obiskovalci police pridno praznili. Poleg tega je bila za mnoge Knjižnica na plaži prava atrakcija, saj so se ob njej zelo radi fotografirali, počivali na ležalnikih pred njo in brali. Največ zanimanja je knjižnica požela med slovenskimi in hrvaškimi bralci, veliko pa so si izposojali tudi knjige v italijanščini, angleščini in nemščini. V Novigradu je še veliko turistov, zato smo se odločili, da Knjižnico na plaži pustimo odprto še ves september. In vse to po zaslugi Osrednje knjižnice Srečka Vilharja,« nam je zaupala ravnateljica Mestne knjižnice Novigrad Morena Moferdin.

Knjižnica na plaži se je tako do naslednjega poletja, ko se bomo na plaži znova lahko zabavali ob dobri družbi knjig, poslovila, knjižnice pa bomo že 8. septembra vstopile v mesec skupnega branja, ki bo trajal vse do 10. oktobra, v okviru katerega pripravljamo še mnoge zanimive vsebine.