Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Nove knjižne police in 300 novih knjig za Zapore Koper

20210915 112459

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper praznuje jubilejno 70. obletnico slovenskega javnega knjižničarstva v našem mestu. V počastitev visoke obletnice so poleg zanimivih prireditev in projektov nadgradili knjižno zbirko v Zaporih Koper (Zavod za prestajanje kazni zapora Koper), kjer so poleg knjižnega fonda, ki zajema več kot 300 knjig, namestili tudi nove, namenske knjižne police.

»Premična zbirka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper je na voljo tistim uporabnikom zavodov, domov in drugih institucij, ki sami težko obiskujejo knjižnico. Oblikovana je za potrebe delovne terapije, v okviru katere se odvijajo različne aktivnosti, ki vzpodbujajo samostojnost, aktivno življenje, razvedrilo in vseživljenjsko učenje ter tako vplivajo na kvaliteto bivanja v ustanovi,« je ob otvoritvi novih namenskih polic v Zaporih Koper povedal direktor koprske knjižnice David Runco.

Knjige si bodo zaprte osebe lahko izposodile brezplačno in brez formalnosti. Fond knjig, ki ga je koprska knjižnica namestila v zaporih, zajema nekaj več kot 300 knjig, med katerimi bodo zaprte osebe našle leposlovje predvsem v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, pa tudi učbenike (slovenščina, nemščina, angleščina, italijanščina) in ostalo poljudno strokovno literaturo.

20210915 112301 Scaled
Direktor koprske knjižnice David Runco in direktorica Zaporov Koper Daniela Devčić.

»Izjemno nas veseli, da so zaprte osebe pravzaprav same izrazile predvsem željo po strokovni literaturi in učbenikih, s pomočjo katerih se bodo lahko učili predvsem tujih jezikov,« so še bile besede direktorja Osrednje knjižnice Srečka Vilharja.

Z njim se je strinjala tudi direktorica Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Daniela Devčić, ki je izpostavila, da se v zaporih prav zaradi medkulturnega območja, kjer živimo, nahaja predvsem veliko tujejezičnih zaprtih oseb, ki najraje posegajo po knjigah v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku, zelo radi pa se učijo tudi ostalih jezikov, med njimi vsekakor prednjači slovenščina.

Kot je zaupala strokovna delavka Zaporov Koper Irena Vujanovič, zaporniki radi berejo, predvsem pa vzorno skrbijo za knjižnico, ki hrani že več kot 6000 enot gradiva.

20210915 112741 Scaled

»Zaprte osebe same katalogizirajo knjige in jih nato razvrstijo na police. Imamo tudi svojega knjižničarja in po novem nove knjižne police v naši čajnici, ki nam jih je v uporabo predala Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Zaprte osebe se namreč prav tu rade zadržujejo in si privoščijo družbo dobre knjige,« so še bile besede Vujanovičeve.

Spomnimo, da je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja ob koncu lanskega leta prav s pomočjo zapornikov izdala tipanko – Uganke za radovedne prstke, knjigo, prilagojeno za slepe in slabovidne, ki je izšla v kar 120 izvodih. Nadgradnja premične zbirke je tako le še potrditev odličnega sodelovanja med obema ustanovama.