Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

TEDEN OTROKA: Zazibajmo se v pravljični svet prvih knjig za dojenčke

Child 2916824 940x627

Bliža se teden otroka, ki se začne 4. oktobra in v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper smo poskrbeli, da bo dogajanje v tem tednu še posebej zanimivo in posebno. Na oddelku za mlade bralce bomo namreč 5. oktobra postavili tudi stajico za dojenčke, že 8. oktobra pa vse kuharske in pravljične navdušence na pravljično obarvano Kuharsko delavnico vabi Emilija Pavlič. Poleg tega bo potekala tudi razstava, ki so jo skupaj z vzgojiteljicami pripravili otroci Vrtca Koper. Razstava bo na ogled vse do 31. oktobra.

Baby 316214 683x1024

»V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, na Oddelku za mlade bralce, želimo spodbujati bralno pismenost v zgodnjem obdobju otrokovega razvoja s pomočjo stajice za dojenčke. Stajica je varen prostor, kjer se bo dojenček lahko seznanil s prvimi knjigami za dojenčke, saj bodo le te skrbno pospravljene le zanj. Branje dojenčku pomaga sestaviti besedni zaklad, spodbudi domišljijo in izboljša komunikacijske sposobnosti. Bolj kot se z otrokom pogovarjamo, bolje je za njihovo rast in razvoj,« nam je zaupala vodja oddelka za mlade bralce Tina Škrokov in dodala: »Branje dojenčka seznani s pojmi zgodb, številk, črk, barv in oblik ter jim da podatke o svetu okoli sebe. Prav tako gradijo spominske in besedne spretnosti. Do dopolnjenega enega leta starosti se dojenček namreč nauči vseh zvokov, ki jih potrebuje za govor maternega jezika. Več besed, ko bo slišal, bolje bo lahko govoril.«

 

Poleg igrač bodo v stajici za dojenčke tudi prve igralne knjige iz blaga in drugih mehkih (pralnih) materialov: knjiga ninica, ljubkovalnica, kopalna knjiga idr. Biti čisto nov na svetu pomeni biti izpostavljen novim pogledom, zvokom, dražljajem, občutkom, teksturam. Vsi ti dražljaji iz okolja pomagajo dojenčku, da si uredi svet okoli sebe. Dojenčkovi možgani so naravnani na prejemanje informacij od ljudi, ki so jim blizu posebno od staršev.

Pravljice otroka utrjujejo v prepričanju, da ima življenje smisel. Spremljajo njihov psihološki razvoj, njihove stiske in strahove, ki jih s pomočjo pravljic premagajo. Pravljice učijo, da lahko vsak v sebi odkrije tisto moč, s katero premaga vse ovire. Igra je za otroka najpomembnejše orodje spoznavanja sveta in je z branjem združljiva, komplementarna. S spodbujanjem branja in pripovedovanja pomagamo otroku, da širi svoj besedni zaklad in se uči oblikovati govorna sporočila.

Na oddelku za mlade bralce želimo z novo pridobitvijo Stajico za dojenčke, spodbujati branje v zgodnjem obdobju otrokovega razvoja in razvijati družinsko pismenost. Starši pa bodo lahko, medtem ko bo dojenček v stajici na varnem, mirno izbrali pravljice, ki jih bodo skupaj z dojenčkom ter starejšimi brati ter sestrami prebirali doma.

Razstava Vrtca Koper

V Vrtcu Koper so se letos seznanjali s kulturno dediščino na prav okusen način. Sodelovalo je pet enot: Kekec, Ribica, Čebelica, Žogica in Vanganel-Pikapolonica. V pomladnih mesecih so potekale številne dejavnosti znotraj skupin, ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov. Otroci so z velikim veseljem spoznavali in okušali tradicionalne jedi, listali stare kuharske knjige, preko kuhinjskih pripomočkov se seznanjali z istrskim narečnim jezikom in prisluhnili številnim zgodbam, deklamacijam ter izštevankam, povezanim s to tematiko. Vabljeni na ogled razstave, ki bo na Oddelku za mlade bralce vse do 31. oktobra.