Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Novembrski vrtiljak: Skozi kulturno dogajanje v preteklost, sedanjost in prihodnost

20210217 133431 1

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper se obeta zanimivo novembrsko dogajanje. Avlo knjižnice bosta namreč krasili dve razstavi, medtem ko bo za literarno obarvan večer, 17. novembra, ob 19. uri, poskrbel Emil Zonta.

V okviru 70. obletnice slovenskega knjižničarstva v Kopru in 45. obletnice smrti Srečka Vilharja si že od 25. oktobra lahko ogledate razstavo Protifašizem in TIGR v Istri, ki ji bo 3. novembra sledil še znanstveni posvet. Od 16. novembra dalje pa v knjižnici gostujemo razstavo, ki prihaja iz Narodne in študijske knjižnice.

Razstava in znanstveni posvet Protifašizem in TIGR v Istri

Društvo TIGR Primorske-Območna enota slovenska Istra v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in Znanstvenim raziskovalnim središčem Koper tako vabijo na otvoritev razstave in znanstveni posvet z naslovom Protifašizem in TIGR v Istri – Primorski panoptikum, svetovne vojne, družbene spremembe in individualne izbire na Primorskem v prvi polovici 20. stoletja, ki bo 3. novembra 2021.

Otvoritev razstave bo ob 10. uri v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, znanstveni posvet pa ob 11. uri v Pretorski palači v Kopru. Na posvetu, ki ga bo vodil dr. Borut Klabjan, bodo sodelovali dr. Salvator Žitko, dr. Gašper Mithaus, dr. Marina Rossi, dr. Mateja Režek in prof. Vlasta Beltram.

Oh, ti stereotipi

Že 16. novembra, ob 18. uri, si boste obiskovalci lahko ogledali zanimivo razstavo, ki v koprsko knjižnico pride iz Narodne in študijske knjižnice v Trstu – Oh, ti stereotipi! V očeh drugega – slovenski pisatelji govorijo o Italijanih in obratno. Razstavo bo javnosti, v družbi študentov, predstavila Jadranka Cergol, profesorica na Fakulteti za humanistične študije.

Emil Zonta, njegovo življenje in delo na področju kulturnega dogajanja v Istri

Emil Zonta, ki se je rodil v Sv. Duh pri Buzetu v Istri, je kot šestletnik začel obiskovati osnovno šolo v italijanskem jeziku. V tistih časih ni bilo druge izbire, 8. 9.1943, ob padcu italijanske fašistične vlade pa je bilo konec šole. Načrti in želje staršev o njegovi prihodnosti so padli v brezno, saj nemški okupatorji niso odprli nobene šole po vsej Istri. Novo nastale povojne družbenopolitične razmere so ga pahnile v drugačno okolje. Šolanje je nadaljeval v tretjem razredu, zanj popolnoma neznanem jeziku – hrvaščini. Naučil se je hkrati razmišljati v treh jezikih. Postal je glasbenik in pisatelj. Zaposlil se je na Radiu Koper – Capodistria, ki mu je odprla novo obzorje pri njegovem delovanju. Zlasti ga je zanimala kultura in njeni ustvarjalci.

20211102 085841 Scaled

Kasneje se je osredotočil na istrsko glasbeno dediščino. Angažiral se je tudi za zbliževanje med novoselci v istrskih mestih s staroselci v zaledju Istre. Opravil je več sto posnetkov in organiziral je prireditveno dejavnost tako v mestu kot na podeželju. Želel je namreč, da bi Slovenci spoznali Istro in Istrijani Slovenijo.

V sredo, 17. novembra, ob 19. uri se tako obeta zanimiv pogovor z Emilom Zonto, ki bo v družbi glasbenih prijateljev predstavil svoje življenje in utrip istrskih krajev.