Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Premiera filma Sedon let, obisk Božička in spomin na izumitelja pisave za slepe

Bozicek 1

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so decembrsko dogajanje zaokrožili z obiskom dobrega moža Božička, ki je otroke razveselil na Oddelku za mlade bralce, medtem ko so na oddelku za odrasle premierno predstavili kratki igrani film Sedon let. V novo leto bodo vstopili s spominom na rojstvo Louisa Brailla.

Preplet magičnega, zavednega, vsega nezavednega in polnega legend istrskega porekla

Sedon let je nadrealistični eksperimentalni kratki igrani film, prežet z istrsko mitologijo in njenimi slikovitimi bitji. Nastal je v produkciji Urške Bradaškja, navdihnila pa ga je gledališka predstava Štrigolija, v kateri se istrska mitologija v kolektivnem nezavednem sreča s posameznikovim notranjim bojem.

Film so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja premierno predstavili na dan solsticija, na dan, ko luč premaga temo. Kratki igrani film Sedon let na svoj način med drugim izraža boj med dobrim in zlim, boj z lastnimi strahovi med zavednim in nezavednim svetom. Ustvarjalka filma Urška Bradaškja nam je zaupala, da je pri pripravi likov izhajala iz legend, ki že stoletja burijo domišljijo Istranov. Zanimivo je predvsem, da so liki med drugim nastajali vzporedno z nastankom glasbe, ki je glavni povezovalni člen filma Sedon let.

267623816 277592684239091 4792575942186854542 N

»Veliko je bilo raziskovanja istrskih šeg in navad, predvsem pa istrskih legend. Skupaj z multiinštrumentalistom Dariom Marušićem, ki velja za prekaljenega poznavalca istrske, furlanske in sorodne tradicionalne glasbe, saj kot etnomuzikolog in glasbenik že več kot 40 let neumorno raziskuje, izvaja in ohranja glasbeno dediščino širšega istrskega prostora, sva skupaj ustvarjala like. Ideje so se kar same porodile ob glasbenih ritmih, ki jih je izvabil iz različnih glasbil,« nam je zaupala Urška Bradaškja.

Ena od zanimivosti filma je tudi ta, da je bil z izjemo nekaj kadrov v celoti posnet ob naravni svetlobi, kar pomeni, da so ustvarjalci lovili zgodnje jutranje ure, ko je bila svetloba najbolj primerna za snemanje.

269620378 4592498427513406 936256344262902912 N

Za scenarij in režijo kratkega igranega filma Sedon let je poskrbela Urška Bradaškja, ki se je odlično znašla tudi v glavni vlogi, Ajda Zupan se je podpisala kot snemalka in montažerka, glasbo je prispeval Dario Marušič, kostume mitoloških bitij pa je pripravila Oxana Rosandič. Poleg Urške so v filmu zaigrali še Janez Ohnjec, Janja Sukljan in Manca Dorrer.

Dobri mož obdaril otroke

Decembrsko dogajanje so v koprski knjižnici zaključili z obiskom Božička, ki je otroke razveselil in obdaril na oddelku za mlade bralce. Preden so ga otroci uspeli glasno priklicati, sta jih s pravljicama o ježku, ki je obdaril svoje prijatelje in o tem kako je Božiček postal Božiček, v čarobni svet božiča popeljali Gospa Božiček (Nives Andrič) in Božičkova pomočnica škratkinja (Tina Saražin).

265608059 3112758685711810 7528592600450759644 N

V novo leto v Knjižnici Koper vstopajo s spominom na rojstvo Louisa Brailla

V tednu, ko se spominjamo rojstva Louisa Brailla, izumitelja pisave za slepe, vas 5. 1. 2022, ob 18. uri, v koprski knjižnici vabijo na predstavitev knjige Sonje Pungertnik – Misliš resno? Ljubezen v odtenku drugačnosti. Pogovor z avtorico in profesorico defektologije, bo vodila Aksinja Kermauner.

Iz kataloga Mohorjeve družbe Celovec, pri kateri je roman doživel že drugi natis: »Zgodba o slepi Sari, o njenih mladostnih hrepenenjih in željah, je napisana tankočutno, iskrivo in privlačno, da knjigo le stežka odložiš, dokler ne prideš do zadnje strani. Videčemu bralcu široko odpira vrata v svet teme. A tam so, presenetljivo, povsem običajne človeške želje: biti slišan, razumljen, sprejet, ljubljen.«

Roman Misliš resno? Ljubezen v odtenku drugačnosti bo mogoče kupiti na dogodku v organizaciji Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Prireditev bo potekala v soorganizaciji Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, odvijala pa se bo v čitalnici Fulvia Tomizze Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper na Čevljarski ulici 22 v Kopru.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja vsem skupaj želimo vesel božič in srečno novo leto!