Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

DOGAJANJE V KNJIŽNICI KOPER: Junaki, junakinje, Čehi in veliko praznovanje

Edelman 1

Za ljubitelje knjige in kulture v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in Knjižnici Ankaran, ki letos praznuje 5. obletnico delovanja, tudi v mesecu maju pripravljajo pester nabor dogodkov. Ljudski univerzi Koper bodo v okviru Tednov vseživljenjskega učenja v uporabo predali premično zbirko knjig, v družbi županov s češke pokrajine Hlučinsko bodo otvorili razstavo »Češka književnost v prevodu« in izpeljali tri literarne dogodke, kjer bodo gostje avtorji Edelman Jurinčič, Martina Dagostini in Aleksandar Gatalica.

Postani pravi junak / junakinja

Na Oddelku za mlade bralce lahko obiskovalci že uživajo ob razstavi Vrtca Koper, ki so jo poimenovali »Postani pravi junak / junakinja«. Na razstavi so predstavljeni izdelki, ki so jih otroci izdelali v okviru istoimenskega projekta. S projektom so v vrtcu Koper otrokom želeli predstaviti, da pri skrbi za čisto okolje lahko pomagamo prav vsi. Razstava bo na ogled še do 19. aprila, ko na Oddelek za mlade bralce prihaja razstava o Zbirki Čebelica, ki bo obeležila svetovni dan čebel (20. maj) in jo bodo obiskovalci lahko obiskali vse do konca meseca.

Češki župani na obisku

V Osrednji Knjižnici Srečka Vilharja Koper bomo 16. maja, ob 10.30 v družbi prevajalke Češke literature Tatjane Jamnik, odprli razstavo »Češka književnost v slovenskem prevodu«. Razstavo bodo med drugim obiskali župani manjših mest iz Hlučinske pokrajine, ki obiščejo Slovenijo.

Razstava Ceski Prevodi 1

300 knjig za Ljudsko univerzo Koper

Ljudska univerza Koper bo letošnje, že 27. Tedne vseživljenjskega učenja otvorila z literarno obarvanim dogajanjem. Od koprske knjižnice je prejela namenske police in 300 knjig, ki si jih bodo obiskovalci Ljudske univerze lahko izposodili. Postavitev premične knjižne zbirke bosta pospremila literarni večer in ustvarjalna delavnica.

Na literarnem večeru ob 17. uri se bodo obiskovalci z Majo Smotlak, avtorico slikanice »O črnem ptičku in beli ptičici«, pogovarjali o pomenu pisanja in branja, o literarnem ustvarjanju ter razmišljali o tem, kaj se lahko naučimo iz slikanic. Dogajanje bo zaokrožila delavnica ustvarjanja knjižnih kazal.

20211125 110118 Scaled

Aleksandar Gatalica na obisku

V glasbeni sobi na Oddelku za mlade bralce bodo v koprski knjižnici 11. maja, ob 17. uri gostili srbskega avtorja Aleksandra Gatalico. Gatalica je eden najbolj priznanih sodobnih srbskih pisateljev, ki je za številne romane in zbirke kratkih zgodb dobil vse pomembnejše nacionalne nagrade. Danes je med drugim tudi prvi svetovalec na Veleposlaništvu Srbije v Ljubljani. V svojih delih pogosto uporablja zgodovinska dejstva in jih zelo prepričljivo prepleta s fikcijo.

70 let avtorja, ki ljubi Istro

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Ankaran in Knjigarna Libris d. o. o. v sredo, 18. maja, ob 18. uri vabijo na osrednjo prireditev ob 70. obletnici pisatelja Edelmana Jurinčiča, ko skupaj odprejo tudi bralno akcijo Primorci beremo in Librisovo poletno dogajanje ob vodnjaku.

Pesniško nadarjenost Edelmana Jurinčiča je prvi opazil Marjan Tomšič, ki je poučeval slovenščino v Marezigah. Mladega Jurinčiča je spodbujal pri pisanju in mu pomagal pri prvih objavah. Svoja dela je tako objavil v številnih revijah, med drugimi v Mladih potih, Kapljah, Obali, Prostoru in času, Idrijskih razgledih, Sodobnosti, Primorskih srečanjih, Dialogih, Problemih, Fontani, Mladini in Agrasu. Poleg pesmi je objavljal tudi kratko prozo in se tako v Slovenski Istri uveljavil kot pesnik in pisatelj kratkih proznih tekstov.

Edelman E1651827790602

Jurinčič je prejemnik nagrade Alojza Kocjančiča, član Društva slovenskih pisateljev, soustanovitelj Združenja književnikov Primorske, kjer je imel dolgo tudi vlogo člana upravnega odbora. Bil je eden glavnih pobudnikov pri ustanovitvi literarne revije Fontana, sodeloval je pri ustanovitvi revije Agras in je predsednik Kulturnega društva Faral.

Rdeča nit prireditve bosta Istra in kultura, saj ta ne pozna meja. O ustvarjanju Edelmana Jurinčiča bodo spregovorili njegovi prijatelji in družina, ki ga spremljajo na njegovi poti ustvarjanja in povezovanja na odru kulturnega življenja. Za odlično domačo glasbeno poslastico bosta poskrbela harmonikarja 2 bota neć in godba Mužika Sv. Lazar Boršt, medtem ko bodo otroci Osnovne šole Koper pod vodstvom mentorice Jane Samsa poskrbeli za recitacijo besedil, ki jih je ustvaril Jurinčič. Večer bo zaokrožil pogovor z avtorjem, ki bo zaupal marsikatero zanimivo življenjsko anekdoto.

Vabljeni, v sredo, 18. maja, ob 18. uri, na Prešernov trg v Kopru. V primeru dežja se bo prireditev preselila v Malo ložo na Titovem trgu v Kopru.

Terra acqua pane

V knjižnici Ankaran bodo 24. maja, ob 18. uri, prvič predstavili pesniško zbirko avtorice Martine Dagostini, ki nosi naslov Terra Acqua Pane (Zemlja Voda Kruh).

Kot pravi avtorica, gre za plod dolgoletnega pisanja. »Nisem redni in marljiv pisatelj. Pišem le v posebnih trenutkih, običajno težkih, in vsaka pesem v sebi nosi zgodbo, sporočilo. Pesmi so moje življenje, moje izbire, uspehi, neuspehi, ljubezen, veselje, razočaranja …« nam je zaupala Dagostinijeva. Zbirka, ki je bila izdana v samozaložbi, ponuja sprehod skozi življenjske izkušnje izjemne ženske, ki se je vedno znova spopadala z izzivi, ki so prekrižali njeno pot.

Prireditve nastajajo v sodelovanju s: Knjigarno Libris, KUD Faral, Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Ankaran.