Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Kaj nas čaka v prihodnosti?

WTFW FOTO

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so poskrbeli za zanimiv začetek meseca avgusta. V Portorožu se v sodelovanju s podjetjem Sava turizem d. d. odpira nova knjižnica na plaži, na lokaciji Bernardin (Vila Park). Na Oddelku za mlade bralce pa 1. avgusta odpirajo razstavo, ki je nastala v okviru mednarodnega sodelovanja pri projektu What the Future Wants – Kaj želi prihodnost? Mesec bo obogatil še literarni večer v družbi Beletrininega trubadurja Gorana Vojnovića.

Knjižnica na plaži z novo lokacijo

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper bodo v okviru javno-zasebnega partnerstva odprli novo lokacijo Knjižnice na plaži. V sodelovanju s podjetjem Sava Turizem bo na plaži Bernardin v bližini Vile Park, tako zaživela že deseta. Knjižnica bo, tako kot vse ostale, na voljo vsem obiskovalcem, ki si bodo knjige lahko izposodili brez formalnosti in uživali v družbi zanimivih literarnih likov. Otvoritev nove knjižnice na plaži bo potekala 2. avgusta, ob 10. uri.

Knjiznica Na Plazi 1

Kakšna je prihodnost?

What the Future Wants (Kaj želi prihodnost) je interaktivna razstava, osredotočena na mlade, ki predstavlja različne poglede na tehnologijo. Kako tehnologija vpliva na našo pozornost, naše podatke, naše pravice, našo družbo in naša življenjska okolja? Ta interaktivna razstava je priložnost za mlade, da razmislijo o tem, kaj pomeni odraščati v digitalnem svetu, da si zastavijo kritična vprašanja o tehnologiji in ugotovijo, kaj si želijo v digitalni prihodnosti.

Razstavo so razvijali skupaj z 200 mladimi, starimi od 13 do 18 let. Na podlagi sodelovanja z mladimi so v koprski knjižnici dosegli, da so zanimive delavnice in predavanja umestili tudi v naslednje šolsko leto na Srednji tehniški šoli Koper in Srednji poslovni in ekonomski šoli Koper. Poleg tega so pripravili zanimiv program za nove edukatorje in k sodelovanju tako privabili tudi Mestno knjižnico Piran.

WTFW FOTO

Tehnologija lahko osmisli naš svet, hkrati pa v njem lahko napravi neslutene razsežnosti zmede. Projekt What the Future Wants (Kaj želi prihodnost) razkriva skrivni svet za ekranom, ki vas drži priklenjene na virtualni svet in vas popelje skozi korake, ki jih naredi vaš pametni telefon, še preden pride v vaše roke.

V Knjižnici Koper tako za mlade, kot vse tiste, ki vas zanima, kaj vse se skriva v virtualnem svetu, pripravljajo dve zanimivi predstavitvi, ki bosta potekali 11. avgusta, ob 10. uri in 13. septembra, ob 17. uri. Razstava bo na ogled od 1. avgusta do 30. septembra.

Razstava je virtualno dostopna TUKAJ! 

V družbi Gorana Vojnovića

V koprski knjižnici vedno radi združijo moči s Knjigarno Libris in tudi tokrat ni drugače, saj bodo 18. avgusta, ob 18. uri skupaj gostili Beletrininega trubadurja Gorana Vojnovića. Obiskovalcem Prešernovega trga v Kopru bo predstavil roman Đorđić se vrača.

Po prvencu Čefurji raus! se Goran Vojnović in njegov Marko Đorđić vračata med bralce in na Fužine. Marko je namreč v prvem delu zgodbe izstopil z vlaka na železniški postaji Visoko v Bosni. V desetih letih odsotnosti so se stvari spremenile. Fužine niso več to, kar so bile. Oče Radovan ima tumor na želodcu in čaka na operacijo. Mama Ranka se zaradi tega živcira in postaja čustvena razvalina. Staro klapo prijateljev vežejo le še spomini na stare čase.

Vojnovic Dordic Se Vraca Copy E1620872854588

Sprememba datuma

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, KD Skala Kubed in KS Gračišče v ponedeljek, 1. avgusta, ob 21. uri vabijo na zanimiv večer v družbi Vesne Hauschild. Predvideni datum predstavitve 23. julij smo bili primorani prestaviti, zato se za nastale nevšečnosti iskreno opravičujemo.

Vesna je sicer julijska rezidentka v hiši Alojza Kocjančiča, je dramatičarka, performerka in pisateljica. Za obiskovalce večera pripravlja zanimivo večerno doživetje v družbi K(o)roničnih zgodb. Za vas je zbrala nekaj misli:

»Izolacija, ki jo samo po sebi ponuja mirno naravno okolje v rezidenci v hiši pesnika in duhovnika, Alojza Kocjančiča, dobrotnika in upornika svojega časa, je bila odlična iztočnica za pisanje poetičnih impresij, ki sem jih polagoma snovala že v času p(l)andemije od leta 2019 do 2021. K(o)ronične zgodbe govorijo o trenutkih, ko smo tako v Sloveniji kot po svetu v sklopu cirkusa, ki ga je izzvala moderna kuga, korona virus, skušali na različne načine premostiti omejevanje osebnega in javnega pojmovanja svobode, ko smo ljudje iskali povezanosti, občutek bližine, pripadnost, ljubezen, (finančno) varnost. Vsak nekaj od naštetega smo včasih tudi našli. Pa čeprav le za hip. K(o)ronične zgodbe govorijo o trenutkih, ko smo se soočali s svojimi strahovi, majhnimi radostmi, hotenji in (umrlimi) željami.

Vesna

V kubejskem vetru in soncu se v družbi starega vodnjaka, ki me že od prvega julija 2022 močno navdihuje, osredotočam predvsem na psihologijo intimnih – osebnih odnosov med spoloma, upoštevajoč zgodovino, tradicijo, indoktrinacijo, spiritualnost v post-milenijski dobi in vse, kar je razvoj tehnologije v kombinaciji s post-kapitalističnim, neoliberalističnim duhom z vsemi svojimi bonusi in demoni prinesel v naše (virtualne in resnične) svetove.«

Vabljeni torej v ponedeljek, 1. avgusta 2022, ob 21. uri v Kubed – rezidenca Alojza Kocjančiča.