Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Ko se prepletejo, poezija, glasba in intermedijska kreativnost, se odpre svet januarskih prireditev

20210831 190529

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je tudi v leto 2023 vstopila s polnim zagonom. Tako nas že januarja čakajo tri zanimive kulturno obarvane prireditve, kjer se bo zvrstilo kar nekaj zanimivih ustvarjalcev, ki ustvarjajo na področju literature, glasbe in intermedije.

Kub-2: večer avtorjev umetniške rezidence v Kubedu 2022

V dvorani Sv. Frančiška Asiškega bo 19. januarja, ob 19. uri koprska knjižnica v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem, Krajevno skupnostjo Gračišče in društvom Skala Kubed izpeljala večer v družbi rezidentov, ki so v hiši Alojza Kocjančiča ustvarjali preteklo leto. Prireditev so poimenovali Kub-2: večer avtorjev umetniške rezidence v Kubedu 2022.

Prisluhnili boste lahko glasbi in poeziji umetnikov in umetnic:

  • Katja Šulc,
  • Simona Semenič,
  • Ana Svetel,
  • Nina Novak Oiseau,
  • Teja Močnik Vogelnik,
  • Tom Veber,
  • Maruša Mugerli Lavrenčič …

Kub 2

Dogodek bo povezovala Tina Saražin iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, večer pa bo obogatil tudi nastop KD Šavrini anka Šavrinke iz Gračišča.

Obišče nas uršljan 2021

Alex Kama Devetak, ki je leta 2021 postal uršljan leta, bo 24. januarja, ob 19. uri v avli Knjižnice Koper predstavil svoj prvenec – zbirko kratkih zgodb Nedaleč. Zbirka je izšla pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), kjer so zapisali:

»Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih lahko beremo tudi kot roman. Osebe se v zgodbah prepletajo, dopolnjujejo in odbijajo. Skupnost posameznikov na nekem nedorečenem kraju, ki jih najbolj označujejo bližnje pečine. Kot prostor druženja, pobega, srečavanj in smrti. Zgodbe so predstavljene skozi pogled tretjeosebnega  pripovedovalca, ni pa to pravilo.  Avtor se v zgodbah loteva odnosov, življenja na robu in ob meji, sobivanja z morjem, ob prostranem zalivu, skupnosti in posameznikov, mladosti, vrstnikov ter povezovanja med generacijami …. tem, ki se dotikajo vsakega izmed nas.«

Prva kubejska rezidentka v letu 2023

Po uspešnem lanskoletnem sodelovanju bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper tudi letos prepletli moči z Zavodom za mladino kulturo in turizem, Krajevno skupnostjo Gračišče in Društvom Skala Kubed ter skupaj izpeljali dvanajst zanimivih večerov v družbi rezidentov, ki bodo ustvarjali v hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu.

Spominska Soba
Prva rezidentka v spominski sobi Alojza Kocjančiča je intermedijska umetnica Petra Kapš.

Prvo rezidentko vam v dvorani Kubed predstavijo 26. januarja, ob 19. uri. Obiskovalce bo z zvokom in svojim zanimivim raziskovalnim delom navduševala intermedijska umetnica in filozofinja Petra Kapš, ki pravi, da se bo poglobila v zvoke kubejske okolice, Ušes Istre in Kraškega roba. Petra Kapš je ena od umetnikov, ki med človekom in naravo išče nepojmljivo, neotipljivo in to predstavi na zanimiv način, ki pri vsakem izmed nas uspešno izzove čustveno reakcijo. Obeta se poseben in zanimiv večer.