Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Aprilski koktajl prireditev

PA3K1264

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so tudi v mesecu aprilu pripravili množico zanimivih prireditev, dogodkov in predavanj.

5. april ob 17. uri na Oddelku za mlade bralce – Čustveni in osebnostni razvoj otroka skozi branje (prenatalno in natalno obdobje)

Na Oddelku za mlade bralce v koprski knjižnici za starše pripravljajo strokovno predavanje o pomenu branja v zgodnjem obdobju otrokovega razvoja. Predavanje bo 5. aprila ob 17. uri vodila in strokovno podkrepila Nives Andrič, diplomirana pedagoginja, ki je na Filozofski fakulteti diplomirala iz razvojne psihologije otroka.

Nikoli ni prezgodaj, da začnemo otroku brati, pripovedovati že v prenatalnem obdobju. Raziskave kažejo, da otrok prepoznava mamin glas in se ob njem pomiri, najbrž zato, ker gre za zvok, ki mu je bil znan že pred rojstvom. Enako velja za njen vonj, ključna naloga je doseganje biološkega ravnovesja. Novorojenček zato potrebuje mamino naročje, s svojim jokom neredko sporoča prav potrebo po dotiku.

6. april ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze – Redharani Pernarčič: Vsestranska umetnica

V četrtek, 6. aprila, ob 18. uri, Čitalnico Fulvia Tomizze obišče vsestranska umetnica Redharani Pernarčič, ki predstavi svoje delo, med katerim so tudi pesniške zbirke.

Je diplomirana kulturna antropologinja in avtorica pesniških zbirk, performativno-vizualnih instalacij, videov in člankov. Objavlja v domačih in tujih revijah, njena poezija je prevedena v mnoge jezike in objavljena v mednarodnih antologijah. V ansamblu Icy Noctiluca je začela pisati tudi poezijo za glasbo.

Ustanovila je samostojno platformo SENSEncePICNIC za raziskavo giba, čutov, izkušnje in percepcije. Deluje kot interdisciplinarna umetnica, ki se v svojih delih ukvarja z relacijskostjo ter pozornost obrača k ozaveščanju vsega, kar se hoče izmuzniti kot »normalno« in »samoumevno«.

11. april ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze – Bologna po Bologni

V torek, 11. aprila, ob 18. uri Čitalnico Fulvia Tomizze obišče profesorica in raziskovalka Barbara Baloh, ki vam predstavi nekatere novosti, ki so pritegnile pozornost na letošnjem knjižnem sejmu v Bologni. Dotaknila se bo tudi tematike, kako dojenčkom in malčkom približati branje ter pokazala zanimiv pristop z »branjem« slikanic brez besedila.

12. april ob 19. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze – Orfejeva lira

V Knjižnici Koper bo zanimivo tudi 12. aprila ob 19. uri, ko bo gostja v Čitalnici Fulvia Tomizze pedagoginja in pisateljica Aksinja Kermauner, ki bo predstavila svoj novi mladinski roman Orfejeva lira. Roman je nastal v soavtorstvu s slovenskim pesnikom, pisateljem in publicistom Silvestrom Vogrincem.

14. april ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze – Krog prijateljev Bruna Gröninga

V Čitalnici Fulvia Tomizze se bodo 14. aprila, ob 18. uri srečali tudi vsi tisti, ki jih zanima življenje Bruna Gröninga (1906–1959), ki je ljudem predaval o pomoči na poti do zdravega življenja.